6-12
12-15

15 χρόνια λειτουργίας της SafeLine - Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Σταθερά ανοδική τάση καταγράφεται στα καταγγελθέντα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια οι καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται παγκοσμίως.

Ως επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού INHOPE - International Association of Internet Hotlines από τις 18 Οκτωβρίου 2005, η πρώτη προτεραιότητα της Aνοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο - SafeLine ήταν και είναι η εξάλειψη των εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης. Στα 15 χρόνια λειτουργίας της που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες έχει δεχτεί 34.590 καταγγελίες εκ των οποίων οι 13.000 κρίθηκαν από τους νομικούς της γραμμής ότι έχουν εγκληματικό υπόβαθρο και προωθήθηκαν είτε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) είτε στις ευρωπαϊκές (Europol).

Τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της 15ετούς λειτουργίας της γραμμής είναι τα εξής:

Οι περισσότερες καταγγελίες που δέχτηκε η γραμμή αφορούν σε περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων και επικοινωνιών (39%). Ακολουθούν τα εγκλήματα παιδικής κακοποίησης (21%), που είναι και το κύριο αντικείμενο των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες (21%). Στην τρίτη θέση έρχονται τα περιστατικά ρητορικής μίσους και εκφοβισμού (14%) και ακολουθούν τα περιστατικά βίας και απειλών στο διαδίκτυο.

Σταθερά ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της SafeLine καταγράφεται στα καταγγελθέντα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Βασική μέριμνα της SafeLine, εκτός από την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στο διαδίκτυο, αποτελεί και η αντιμετώπιση του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος. Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφεται στις καταγγελίες για οικονομικές διαδικτυακές απάτες κατά το έτος 2017, τάση που όπως δείχνουν τα στοιχεία συνεχίζεται και το 2018.

Η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο  προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα εύκολης ακόμα και ανώνυμης επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας SafeLine.gr όπου ο χρήστης επιλέγοντας το πλαίσιο «Κάντε Καταγγελία» μπορεί να προβεί σε αναφορά του παράνομου υλικού που έχει συναντήσει. Νομικοί της γραμμής επεξεργάζονται την καταγγελία και εν συνεχεία είτε την προωθούν στις αρχές επιβολής του νόμου είτε αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και προχωρούν στις ενέργειες εκείνες που θα απομακρύνουν άμεσα το παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.

Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία από την 15ετή λειτουργία της SafeLine μπορείτε να διαβάσετε εδώ.