6-12
12-15

3 αιτίες που τα αγόρια εθίζονται πιο εύκολα στα video games

Σύμφωνα με τις έρευνες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εθισμού στο Διαδίκτυο, η πλειοψηφία των παιδιών με συμπτώματα εθισμού είναι αγόρια. Πώς εξηγείται όμως αυτό;

Μια αρχική υπόθεση ήταν ότι τα αγόρια τείνουν να παίζουν περισσότερο ηλεκτρονικά παιχνίδια, οπότε και εθίζονται συχνότερα σε αυτά.

Πλέον όμως η αναλογία αγοριών - κοριτσιών που παίζουν video games αλλάζει συνεχώς. Στην Αμερική το 2006 η αναλογία ήταν 62% για τα αγόρια και 38% για τα κορίτσια ενώ το 2018 εκτιμάται ότι ήταν 55% για τα αγόρια και 45% για τα κορίτσια.

Παρόλο όμως ότι πια ολοένα και περισσότερα κορίτσια παίζουν ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια, δεν εθίζονται τόσο σε αυτά όσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί, λοιπόν, τα αγόρια είναι αυτά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού στα video games;

1. Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι το είδος των παιχνιδιών.

Τα αγόρια τείνουν να παίζουν περισσότερο παιχνίδια δράσης, με μεγάλη ένταση, καθώς και παιχνίδια ρόλων στα οποία σχηματίζονται ομάδες με έντονες διαδράσεις μεταξύ τους και μεγάλο ανταγωνισμό.

Από την άλλη, τα κορίτσια παίζουν κυρίως κοινωνικά παιχνίδια, χαμηλής έντασης.

2. Ένας άλλος παράγοντας είναι το τι αναζητά ο καθένας και η καθεμιά μέσα από τα παιχνίδια.

Τα αγόρια είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν ανταγωνισμό, αρχηγικές τάσεις, προτίμηση προς γρήγορη δράση χωρίς περισυλλογή. Επίσης, θα αναζητήσουν την αναγνώριση μέσω της επίτευξης στο παιχνίδι, από το πόσο καλοί παίκτες είναι είτε σαν μονάδες είτε στο πλαίσιο της ομάδας.

Αντιθέτως, τα κορίτσια προτιμούν τη διάδραση σε ισότιμες ομάδες, επιζητώντας την αναγνώριση της ομάδας μέσα από θετικά συναισθήματα εγγύτητας, αλληλομοιράσματος και αναστοχασμού κάθε κοινωνικού γεγονότος γύρω τους.

3. Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ότι διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου ωριμάζουν με διαφορετικό ρυθμό στα δύο φύλα, με τα αγόρια να υστερούν σημαντικά στην ωρίμανση του προμετωπιαίου φλοιού που ρυθμίζει την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα.

Έτσι, ενώ και τα δύο φύλα παίζουν παιχνίδια, τα αγόρια προσελκύονται περισσότερο από παιχνίδια που έχουν μεγάλη ένταση και μεγάλη συχνότητα μεταξύ των παρτίδων, επιδιώκουν την αναγνώριση των ομοίων τους μέσα από την επίτευξη στο παιχνίδι, στοιχεία που οδηγούν στον εθισμό στα παιχνίδια.    

Τι να κάνουμε οι γονείς για να αποτρέψουμε τον εθισμό των αγοριών στα video games:

Να περιορίζουμε όχι μόνο τον χρόνο παιχνιδιού αλλά και τον αριθμό των παρτίδων.

Δηλαδή, δεν αρκεί να λέμε στο παιδί «Θα παίξεις μία ώρα», ή «Θα είσαι στο διαδίκτυο για 3 ώρες» αλλά και να ξεκαθαρίζουμε και το πόσες παρτίδες συνεπάγεται αυτός ο χρόνος.

Π.χ., για ένα παιχνίδι όπου η παρτίδα κρατάει μάξιμουμ μισή ώρα, λέμε στο παιδί «Θα παίξεις 2 παρτίδες στη μία ώρα χρήσης διαδικτύου, και αν χάσεις πολύ γρήγορα, την υπόλοιπη ώρα μπορείς να δεις ένα βίντεο στο YouTube, ή να παίξεις ένα παιχνιδάκι εκτός διαδικτύου».

Με αυτή τη μέθοδο μειώνουμε την αρνητική επίδραση του συνδυασμού μεγάλης έντασης και μεγάλης συχνότητας παιχνιδιού, συνδυασμός που κατά κανόνα ευθύνεται για την εμφάνιση εθισμού στα video games.