4-6
6-12
12-15

3 tips πριν πάρετε ηλεκτρονική συσκευή για δώρο

Μήπως φέτος το γράμμα για τον Άγιο Βασίλη ή απλά η απάντηση στην ερώτηση "Τι δώρο θέλεις φέτος;" περιλαμβάνει μια κονσόλα, ένα καινούριο παιχνίδι ή ένα κινητό;  

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές ηλεκτρονικών συσκευών που τα παιδιά επιθυμούν να αποκτήσουν. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε κατά την αγορά κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε τη συσκευή που είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού μας;

1. Οι κονσόλες παιχνιδιών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των παιδιών. Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να χαλαρώσουν, να συνομιλούν με τους φίλους τους και να διασκεδάζουν. Τα παιδιά μπορούν να παίζουν σε κονσόλες παιχνιδιών, εφαρμογές ή ιστότοπους, να συνομιλούν με άλλους παίκτες ή να τους παρακολουθούν να παίζουν μέσω live streaming.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις δυνατότητες αυτών των συσκευών για να μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Όλες οι κονσόλες παιχνιδιών διαθέτουν γονικές ρυθμίσεις για να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας κάνει σωστή και ασφαλή χρήση της συσκευής αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και πώς να τις ενεργοποιήσετε.

2. Η εύρεση κατάλληλων παιχνιδιών για παιδιά μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση ωστόσο υπάρχουν πολλά παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά και οικογένειες. Εξετάζοντας τις ηλικιακές διαβαθμίσεις που αναγράφονται στα παιχνίδια θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι κατάλληλο για το παιδί σας και τι όχι.

3. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν υπάρχει γονιός που να μην ήρθε αντιμέτωπος, εκεί γύρω στο τέλος του δημοτικού σχολείου, με τις ασφυκτικές πιέσεις του παιδιού του να αποκτήσει ένα κινητό τηλέφωνο. Ενώ το ερώτημα χρήσης κινητού τηλεφώνου τίθεται συνήθως με βάση την ηλικία, το ζήτημα κανονικά θα έπρεπε να τίθεται με βάση τις δραστηριότητες ενός παιδιού εκτός  «προστατευμένου» περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που χρειάζονται κινητό τηλέφωνο είναι τα παιδιά που μετακινούνται πολύ χωρίς παρουσία συνοδού ή τα παιδιά που βρίσκονται πολλές ώρες σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Για τα νέα παιδιά, όπως άλλωστε και για τους ενήλικες, η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που μαθαίνουν, επικοινωνούν, παίζουν και κοινωνικοποιούνται.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί σας για την ασφάλεια και την υπεύθυνη χρήση του κινητού και να συμφωνήσετε σε κάποιους κανόνες. Παραδείγματος χάριν, ορίστε πόσο χρόνο θα αφιερώνει καθημερινά κάνοντας χρήση του κινητού του τηλεφώνου, ποιους ιστότοπους επιτρέπεται να επισκέπτεται και ποιους όχι.

Θυμηθείτε ότι το κινητό συνδέεται στο διαδίκτυο οπότε οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ισχύουν και στη χρήση του κινητού.

Διαβάστε εδώ ένα αναλυτικό αφιέρωμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για το τι πρέπει να μάθετε στα παιδιά να προσέχουν κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών τους συσκευών προκειμένου να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια.