6-12
12-15

4 δημιουργικοί τρόποι να κάνει το τάμπλετ διακοπές μαζί μας

Φτιάχνοντας τη βαλίτσα των διακοπών βάλαμε μέσα όλα τα απαραίτητα: μαγιό, καπέλα, αντηλιακά, βιβλία, επιτραπέζια... Και το τάμπλετ; Φυσικά και το τάμπλετ της κόρης μου.

Διακοπές χωρίς το τάμπλετ γίνεται; Ούτε συζήτηση. Το θέμα όμως δεν είναι εάν η οικογένεια πάρει μαζί της και τα τάμπλετ των παιδιών αλλά πώς θα βρει δημιουργικές ιδέες ώστε το τάμπλετ να γίνει μέσο πραγματοποίησής τους και όχι καταφύγιο ανίας.

Τι ρόλο θα παίξει το τάμπλετ στις διακοπές μας:

1. Η μία ώρα πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εξακολουθεί να ισχύει και στη διάρκεια των διακοπών. Μία ώρα είναι αρκετή για να μπει το παιδί μου στο YouTube να δει video clips, και να χαζέψει τις αγαπημένες της YouTubers.

Η διαφορά: Η μαμά και ο μπαμπάς, όντες σε διακοπές, θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ακούσουμε αυτά τα ραπ τραγούδια που έχουν γίνει η μανία των παιδιών, αλλά και να συζητήσουμε χαλαρά για τα όσα λένε και κάνουν οι YouTubers. Θα μοιραστούμε παρέα αυτή τη μία ώρα ή έστω 10 λεπτά.

2. Θα βρούμε βιντεάκια με χορευτικά από τα οποία η κόρη μου θα εμπνευστεί, θα δημιουργήσει τη δική της χορευτική παράσταση, θα τη διδάξει στις μικρότερες φίλες της και θα μας την παρουσιάσουν στο τέλος των διακοπών.

Η διαφορά: Τα παιδιά δεν κάθονται στον καναπέ απλά παρακολουθώντας. Εμπνέονται από το διαδίκτυο, ανοίγουν δημιουργικούς δρόμους, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται, κινούνται, χαίρονται με τους φίλους τους.

3. Θα βγάλει τις δικές της φωτογραφίες και θα τραβήξει τα δικά της βίντεο στις εκδρομές που θα πάμε. Τα τοπία, οι άνθρωποι, οι στιγμές, όλα ειδωμένα μέσα από τη δική της ματιά.

Η διαφορά: Όπως εμείς οι γονείς έχουμε πλέον κινητά που λειτουργούν άψογα ως φωτογραφικές μηχανές και αποτυπώνουμε τις στιγμές, έτσι και τα παιδιά μπορούν να αποτυπώσουν δημιουργικά και καλλιτεχνικά τις ολόδικές τους στιγμές. Η οπτική μεταξύ των γενεών πάντα διαφέρει και έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε τη νέα ματιά μέσα από τα παιδιά μας.

4. Κάποια από τα χαλαρά πρωινά, πριν πάμε όλοι μαζί στη θάλασσα και ενώ εμείς θα κάνουμε μερικές δουλειές στο σπίτι, η κόρη μου θα βλέπει μια ταινία στο τάμπλετ μαζί με κάποια φίλη της, φορώντας ήδη τα μαγιό τους.

Η διαφορά: Τις ωραιότερες ταινίες θα τις δούμε στο θερινό σινεμά του τόπου των διακοπών μας, ενώ η κόρη μου τα περισσότερα πρωινά θα τα περάσει αγκαλιά με το αγαπημένο της βιβλίο.

Το τάμπλετ δεν θα έρθει όμως μαζί μας όταν:

- Πάμε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το παιδί μου θα έχει τόσα πολλά παιχνίδια να παίξει με τις φίλες και τους φίλους της, τόσα πράγματα να κάνουμε παρέα, που θα είναι παντελώς περιττό.

- Τρώμε οικογενειακώς στο σπίτι ή σε ταβερνάκι. Το ότι καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι δεν σημαίνει ότι μοιραζόμαστε μόνο το φαγητό μας αλλά και τα νέα, τις εντυπώσεις, τις αναμνήσεις μας.

- Καθόμαστε έξω στο μπαλκόνι, κοιτάμε τα αστέρια και μαγευόμαστε από τον παφλασμό της θάλασσας και το χάδι του ανέμου. Το απόλυτο detox, τόσο απαραίτητο για όλους μας.   

Το τάμπλετ, όπως και το κινητό για τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν χρειάζεται να μείνει στην πόλη. Μπορεί να ταξιδέψει μαζί μας αρκεί γονείς και παιδιά να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να ταξιδέψουμε μαζί του σε ψηφιακούς προορισμούς.