6-12
12-15

4+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει το παιδί για το sexting

Για κάποιους γονείς οποιαδήποτε απορία ή επαφή των παιδιών τους με το σεξ αποτελεί ένα θέμα απαγορευμένο. Τι συμβαίνει όμως όταν συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους ανταλλάσσει ερωτικά μηνύματα μέσω διαδικτύου;

Τρομοκρατούνται, θυμώνουν, φωνάζουν, τιμωρούν. Είναι αυτή η λύση; Βοηθάμε έτσι τα παιδιά μας;

Οι γονείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που λέγεται sexting και να ενημερώσουμε το παιδί μας χωρίς ταμπού και παρωπίδες. Αφού βέβαια πρώτα ενημερωθούμε εμείς οι ίδιοι.

Τι είναι το sexting;

Πρόκειται για την ανταλλαγή μηνυμάτων ερωτικού περιεχομένου, κειμένου αλλά και εικόνας, συνήθως μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ως όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2005 και πήρε δημοσιότητα την τελευταία πενταετία μετά από περιπτώσεις διασήμων των οποίων τα μηνύματα διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Γιατί έχει διαδοθεί τόσο πολύ;

Γιατί οι δωρεάν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αλλά και ειδικές εφαρμογές που υπόσχονται ότι όποιο κείμενο ή εικόνα στείλουμε θα ‘αυτοκαταστραφεί’ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνουν μία ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Θέμα ταμπού ή ασφάλειας;

Οι γονείς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στα παιδιά μας ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο sexting (μόνο) εξαιτίας των προσωπικών αρχών μας. Με αυτόν τον τρόπο ο έφηβος δεν θα ακούσει τις συμβουλές μας αλλά αντιθέτως θα τις ακυρώσει στο πλαίσιο της επαναστατικότητας και της αντιθετικότητας της ηλικίας του. Θα πει δηλαδή, «Έλα, μωρέ, η μάνα μου ξέρεις πώς είναι, τρελαίνεται με αυτά», ή «Ο πατέρας μου είναι πολύ αυστηρός με ό,τι δεν καταλαβαίνει».

Ο Νο1 λόγος που χρειάζεται να επικαλεστούμε είναι η ασφάλεια δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα στο παιδί. Είναι πλέον πολλές οι περιπτώσεις επωνύμων που είδαν προσωπικές τους φωτογραφίες να διαρρέουν στον Τύπο αλλά και πολλές περιπτώσεις εκβιασμών που γίνονται με τη χρήση τέτοιων φωτογραφιών.

Καμία εφαρμογή που υπόσχεται ανωνυμία δεν μπορεί να την εξασφαλίσει, καθώς ο καθένας μπορεί να βγάλει ένα ψηφιακό αντίγραφο από μία άλλη απεικόνιση, ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο που δεν χρειάζεται κανενός είδους γνώση. Π.χ. μπορεί να φωτογραφίσει με άλλο κινητό την οθόνη του κινητού την ώρα που λαμβάνει σε αυτό το περιεχόμενο του sexting. Τόσο απλά.

4 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για το sexting:

Ότι σε κάθε περίπτωση, και είναι κανόνες που ισχύουν 100%:

1. Κανένα ψηφιακό ίχνος (φωτογραφία, συνομιλία, κ.ο.κ.) που ανεβαίνει στο Διαδίκτυο δεν χάνεται.

2. Οτιδήποτε ανεβάσουν στο Διαδίκτυο μπορεί να συνδεθεί με το όνομά τους.

3. Οτιδήποτε ανεβάσουν στο Διαδίκτυο μπορεί να καταλήξει στους δικούς τους ή σε κάποιον που δεν θα ήθελαν να το δει, και

4. Οι δικοί τους θα τους υποστηρίξουν όταν δουν το λάθος που έκαναν, αλλά θα είναι καλύτερα να μην το κάνουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί ότι η χρήση κινητού και διαδικτύου μάς κάνουν να δείχνουμε πολύ γρήγορα εμπιστοσύνη σε κάποιον με τον οποίο στην πραγματική ζωή δεν θα προχωρούσαμε τόσο γρήγορα.

Για αυτό, πριν ο γιος ή η κόρη μας προχωρήσει σε ένα ακόμα μήνυμα ερωτικού περιεχομένου, ας αναρωτηθεί πρώτα:

«Θα ήμουν τόσο αποκαλυπτικός/ή, θα μιλούσα με τέτοιο τρόπο με κάποιον που δεν ξέρω σχεδόν καθόλου ή μόλις γνώρισα;»

Είναι σίγουρο ότι το παιδί θα δώσει μόνο του την απάντηση.