6-12
12-15

5 χρηστικές συμβουλές για λιγότερο χρόνο στην οθόνη

Τώρα που οι διακοπές τελείωσαν αλλά τα σχολεία δεν έχουν ακόμα ανοίξει, το παιδί μας ίσως προβάλλει αντίσταση στην εφαρμογή των κονόνων για τη χρήση οθονών. Πώς θα το χειριστούμε;

Ας δούμε κάποιους πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά στην πράξη τη μείωση του χρόνου στις οθόνες.

Έχετε υπόψη σας ότι οι τρόποι αυτοί παρατίθενται με σειρά βαρύτητας, ο πρώτος δηλαδή τρόπος είναι δέκα φορές πιο αποδοτικός από τον δεύτερο, ο δεύτερος τρόπος είναι δέκα φορές πιο αποδοτικός από τον τρίτο, κ.ο.κ.

1. Δώστε το παράδειγμα με τις πράξεις σας

Ο γονιός που είναι δραστήριος και με άλλες ασχολίες πέρα από την εργασία του (όπως χόμπι μέσα και έξω από το σπίτι), αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του και σε φίλους του, και δεν κάνει ο ίδιος «tune out» με μία ηλεκτρονική συσκευή, είναι πολύ πιθανότερο να μην αντιμετωπίσει τόσο έντονο πρόβλημα από το παιδί του στην εφαρμογή ορίων στις οθόνες.

2. Σχεδιάστε δραστηριότητες για εσάς και τα παιδιά σας εκτός σπιτιού

Είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να βαρεθεί μέσα στο τυπικό διαμέρισμα γιατί πολύ απλά τα παιδιά δεν είναι «σχεδιασμένα» ώστε να μένουν ήσυχα μέσα σε έναν μικρό χώρο. Τα παιδιά διανύουν μία ηλικία κατά την οποία χρειάζονται ερεθίσματα από το περιβάλλον τους έτσι ώστε να αναπτυχθούν νοητικά καθώς είναι προγραμματισμένα να εξερευνούν με περιέργεια τον περίγυρό τους.

Είτε, λοιπόν, θα τα οδηγήσει ο γονιός σε έναν κατάλληλο εξωτερικό περίγυρο ώστε να ικανοποιηθεί η περιέργειά τους, είτε θα οδηγηθούν μόνα τους σε έναν εικονικό χώρο εξερεύνησης.

3. Βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι

Θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές πρόχειρες, εύκολες να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν, κατά προτίμηση δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χέρια τους (π.χ. συναρμολόγηση, ζωγραφική, πηλός κ.ο.κ.).

Μπορεί για μια μαμά ή έναν μπαμπά να είναι πολύ πιο βολική η ηλεκτρονική λύση, καθώς δεν έχει μετά να συμμαζέψει και να καθαρίσει, μακροπρόθεσμα όμως αποδεικνύεται πως δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Θέστε όρια εκ των προτέρων και ανάλογα με τη δραστηριότητα

Τα όρια δεν πρέπει να τίθενται σύμφωνα με τον χρόνο χρήσης της οθόνης, κάτι που, ειδικά για μικρά παιδιά, είναι δύσκολο να τηρηθεί.

Είναι πιο αποτελεσματικό να πείτε στο παιδί «Θα δεις μόνο δύο επεισόδια της σειράς» ή «Θα παίξεις μέχρι να ανεβάσεις ένα level τον χαρακτήρα σου».

5. Κρατήστε τις μη απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το δωμάτιο του παιδιού, σε έναν χώρο κοινής οικογενειακής δράσης

Η τηλεόραση και η παιχνιδομηχανή πρέπει να βρίσκονται σε έναν χώρο όπου ολόκληρη η οικογένεια περνάει χρόνο, και όχι στην άμεση πρόσβαση και ελεύθερη διάθεση του παιδιού για ανεξέλεγκτη χρήση.