6-12
12-15

Αναγνωρίζοντας το grooming

Το λεγόμενο “grooming” είναι η προσπάθεια ενηλίκων να έρθουν σε επαφή µέσω του Διαδικτύου µε ανήλικους προκειμένου να τους συναντήσουν, με απώτερο στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι η αλληλεπίδραση που προσφέρει μεταξύ των χρηστών. Πολλές φορές μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ή μέσα από το διαδικτυακό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, συνομιλούν μαζί τους και σιγά σιγά αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο κόσμος του διαδικτύου όμως, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή δεν είναι αγγελικά πλασμένος…

Το βασικό χαρακτηριστικό όσων χρησιμοποιούν τη μέθοδο του "grooming" είναι η υπομονή. Η παγίδα που στήνουν στα ανήλικα θύματά τους εξυφαίνεται σε βάθος χρόνου και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εντοπίσουμε εξαρχής τις προθέσεις τους. Το "grooming" περιλαμβάνει κινήσεις κατανόησης, συμπάθειας ή ακόμα και προσφορά δώρων ή χρημάτων. Στόχος είναι να αισθανθεί τόσο άνετα ο ανήλικος ώστε να συμφωνήσει σε μια πιθανή συνάντηση με τον υποτιθέμενο «φίλο».

Αυτά σε γενικές γραμμές, αφού οι "groomers" σχεδιάζουν τη στρατηγική τους ανά περίπτωση - ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε θύματος.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι "groomers" προκειμένου να προσεγγίσουν τα θύματά τους.

  • «Ας τα πούμε ιδιαιτέρως» (υπονοώντας να αφήσουν το public chatroom και να συνεχίσουν σε private chat ή μέσω phone texting)
  • «Από πού μου μιλάς;» (θέλοντας να διαπιστώσει αν βρίσκεται υπό την εποπτεία γονέων)
  • «Γνωρίζω κάποιον από τον χώρο του θεάματος που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου» (κλασικό κόλπο κολακείας που αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό)
  • «Ξέρω πώς να βγάλεις γρήγορα και εύκολα χρήματα»
  • «Καταλαβαίνω τι περνάς. Έχω τα ίδια συναισθήματα/ανησυχίες με σένα» (το κόλπο της συμπάθειας/ταύτισης)
  • «Θα μου δώσεις το τηλέφωνό σου;» (για να φτάσει σε ένα τόσο προσωπικό αίτημα, ο groomer έχει ήδη εδραιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα του)
  • «Είσαι ο έρωτας της ζωής μου» (σε αυτό το σημείο ο groomer βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του, δηλαδή μια δια ζώσης συνάντηση με το θύμα του)

Ας είμαστε όλοι υποψιασμένοι για τους παραπάνω τρόπους προσέγγισης και κυρίως ας ενημερώσουμε τα παιδιά μας γι’ αυτούς.

Ο επιτήδειος που σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί το παιδί, δε θα αποκαλύψει τις προθέσεις του από τη μια μέρα στην άλλη. Με πολύ υπομονή, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού ακόμα και αν χρειαστεί να συνομιλεί μαζί του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό για το grooming του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.