6-12
12-15

Chatrooms: Ευχαρίστηση χωρίς κινδύνους

Το chatroom είναι ένα ανοιχτό περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να βρεθούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Η λέξη «ανοιχτό» συνεπάγεται πως μπορούμε να μιλήσουμε σε οποιονδήποτε και αυτό ακριβώς είναι το θετικό και ταυτόχρονα το πιθανώς επικίνδυνο σε αυτή τη διαδικασία.

Πολλά έχουν γραφτεί για τους κινδύνους του Internet αλλά στην περίπτωση που το παιδί πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα online, οι μεγαλύτεροι πιθανότητες είναι πως αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια του chatting. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Εκατομμύρια παιδιά ασχολούνται με το chatting και το instant messaging και η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ένας πρώτος κανόνας για την ασφαλή χρήση ενός chatroom είναι να βεβαιωθούμε πως υπάρχει κάποιος moderator, δηλαδή κάποιος που παρακολουθεί το τι ακριβώς λέγεται εκεί. Από την άλλη δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί έναν κακόβουλος ενήλικος. Γι' αυτό καλό θα ήταν τα παιδιά τουλάχιστον προεφηβικής ηλικίας, να κάνουν χρήση αυτής της υπηρεσίας μόνο κάτω από την επίβλεψη των γονιών. Τα περισσότερα εργαλεία γονικού ελέγχου και τα φίλτρα, προσφέρουν επιλογές αποκλεισμού chatrooms.

Ως γενικές αρχές για την ασφαλή χρήση του chatting, καλό θα είναι να έχουμε υπόψη τα εξής:

  • Μαθαίνουμε στα παιδιά να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε όποιον δεν γνωρίζουν ήδη από τον «πραγματικό» κόσμο. Επιπλέον, τα μαθαίνουμε να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες όσο βρίσκονται σε chat rooms με φίλους, μιας και μπορεί να υπάρχουν και άγνωστοι που μπορεί να παρακολουθούν τις συνομιλίες.
  • Επιτηρούμε τη δραστηριότητα του παιδιού στα chat rooms και επιτρέπουμε την πρόσβαση, αποκλειστικά, σε ελεγχόμενα chat rooms.
  • Μπλοκάρουμε τα instant / προσωπικά μηνύματα από άτομα που εμείς και τα παιδιά μας δεν γνωρίζουμε (τσεκάρουμε ποιες υπηρεσίες διαθέτουν τέτοιο χαρακτηριστικό).
  • Ρωτάμε το παιδί σε τακτική βάση σχετικά με τους online φίλους και τις δραστηριότητές του.
  • Δεν επιτρέπουμε στο παιδί να διατηρεί ένα online προφίλ που μπορεί να λειτουργεί ως «μαγνήτης» για κακόβουλους χρήστες. Δε δίνουμε ούτε υπονοούμε τα πραγματικά μας στοιχεία (π.χ. aggelos13) στο username μας. Προτείνουμε στο παιδί να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο online και μάλιστα τέτοιου είδους, που να μην υπάρχει περίπτωση να τραβήξει την προσοχή με λάθος τρόπο.
  • Έχουμε υπόψη μας πως όποτε εισερχόμαστε σε ένα chat room, το email μας μπορεί να καταλήξει στη λίστα ενός spammer. Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή σε chat rooms θα αυξήσει την πιθανότητα λήψης emails ακατάλληλου περιεχομένου. Καλό λοιπόν είναι, τόσο για τα chatrooms όσο και για αντίστοιχες υπηρεσίες, να διατηρούμε παράλληλα emails που δε θα χρησιμοποιούμε στην επικοινωνία μας.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.