6-12
12-15

Δείτε τα video games με άλλη ματιά

Ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων καταδεικνύει ότι τα video games μπορούν να αναβαθμίσουν τη μνήμη των παιδιών, να βελτιώσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες και σε πολλές περιπτώσεις να τα κάνουν πιο χαρούμενα.

Ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων καταδεικνύει ότι τα video games μπορούν να αναβαθμίσουν τη μνήμη των παιδιών, να βελτιώσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες και σε πολλές περιπτώσεις να τα κάνουν πιο χαρούμενα. Έφτασε λοιπόν η ώρα για μια πιο ισορροπημένη ματιά στο gaming, μία ματιά αντικειμενική, πέρα από εξάρσεις και υπερβολές.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί γονείς παίζουμε και εμείς σε κάποια συσκευή, ανησυχούμε για το πόσο χρόνο πρέπει τα παιδιά μας να παίζουν παιχνίδια. Βίαιη συμπεριφορά, κοινωνικός αποκλεισμός, παχυσαρκία και φτωχή πνευματική ανάπτυξη είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην υπερβολική ενασχόληση με τα παιχνίδια.

Αλλά είναι κάτι από αυτά πραγματικότητα; Τα παιχνίδια έχουν καταφέρει να χαρακτηρίσουν μια γενιά, η οποία έχει αναπτύξει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του gaming σε σχέση με πολλούς ενήλικες.

Μια νέα οπτική

Για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι πρόσφατα, η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών έχει εστιάσει μόνο στην αρνητική πλευρά των παιχνιδιών όπως είναι η πιθανότητα ενθάρρυνσης της βίας, ο εθισμός και η κοινωνική απομόνωση. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ερευνών από ειδικούς οι οποίοι παρέχουν μια ισορροπημένη και ενδιαφέρουσα οπτική.

Υπάρχει πλέον ένας μεγάλος όγκος δεδομένων που καταδεικνύει ότι η τακτική αλλά μετριοπαθής ενασχόληση με τα παιχνίδια μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στα παιδιά, από την ανάπτυξη των γνωσιακών δεξιοτήτων μέχρι και τη βελτίωση της κοινωνικής τους λειτουργίας, της συνεργασίας, ακόμα και της φυσικής τους κατάστασης!

Πολλοί ειδικοί πλέον πιστεύουν ότι τα video games –όλων των ειδών όταν παίζονται ελεγχόμενα– προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η ευεξία
  • Η προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και
  • Η βελτίωση ζωτικών γνωστικών δυνατοτήτων
  • Η συνεργασία χεριών-ματιών
  • Η λογική σκέψη
  • Η γνώση του χώρου και ο προσανατολισμός
  • Η δημιουργικότητα
  • Η ομαδική εργασία και μια σειρά από άλλες δεξιότητες.

Πολλά παιχνίδια εστιάζονται στην επίλυση δύσκολων γρίφων, όπου ο παίκτης δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο μέχρι να βρει τη λύση. Άλλα προωθούν την άσκηση ή την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, κάτι που ξεκίνησε με την προηγούμενη γενιά κονσόλων και περιφερειακών που συνδυάζουν τη δράση στην οθόνη με πραγματικές ενέργειες.

Ικανοποίηση στην πραγματική ζωή

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταδεικνύει ότι τα παιδιά που παίζουν video games για λιγότερο από μια ώρα την ημέρα δείχνουν “πιο ικανοποιημένα” με τη ζωή τους και δείχνουν μεγαλύτερα επίπεδα θετικών αλληλεπιδράσεων σε σχέση με παιδιά που δεν παίζουν ποτέ video games. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι τα παιδιά που ξεπερνούν τις τρεις ώρες σε video games ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση για τη ζωή τους και ήταν λιγότερα καλά κοινωνικά προσαρμοσμένα τόσο σε σχέση με αυτά που έπαιζαν για μια ώρα την ημέρα όσο και σε σχέση με αυτά που δεν έπαιζαν καθόλου.

Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη, η ενασχόληση με διαφορετικά παιχνίδια βελτιώνει διαφορετικές ικανότητες τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και στον πραγματικό κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενασχόληση με video games, οδηγεί στη “δημιουργία μυών” στον εγκέφαλο μέσω επαναλαμβανόμενων ενεργειών.

Άλλωστε, δεν απαιτείται και κάποιο τεράστιο άλμα πίστης ώστε να σκεφτεί κάποιος ότι παιχνίδια που στηρίζονται σε γνωσιακά θέματα μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα των παιδιών να ασχοληθούν με την παγκόσμια ιστορία, τη γεωγραφία και τους πολιτισμούς ή να τα οδηγήσει να βρουν επιπλέον πληροφορίες στο Internet ή σε βιβλία. Με αντίστοιχο τρόπο το παιχνίδι –παγκόσμιο φαινόμενο– Minecraft, επιτρέπει στους παίκτες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά στοιχεία αντίστοιχα των Lego ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά εικονικά συστήματα και μηχανισμούς και στη συνέχεια να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με άλλους online gamers σε αχανείς ψηφιακούς κόσμους. Το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία αρχιτεκτονικής, φυσικής, ηλεκτρονικών και γεωλογίας ενώ δεν λείπει και ο κοινωνικός χαρακτήρας του παιχνιδιού.

Λογική και γνώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη που σχετίζονται με το gaming δεν περιορίζονται μόνο στα παιχνίδια λογικής ή γνώσεων. Για παράδειγμα ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Northwestern έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα παιχνίδια shooters, είναι πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση των γνωσιακών ικανοτήτων που σχετίζονται με τον χώρο, σε σχέση με μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο! Η καλύτερη αντίληψη το του χώρου έχει συσχετιστεί με την καλύτερη απόδοση στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και καθίσταται σαφές ότι τα shooters μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρότερο διάστημα και με αποτελέσματα που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας την κλασική εκπαίδευση αυτών των δυνατοτήτων.

Δημιουργικότητα!

Την ίδια στιγμή η ενασχόληση με παιχνίδια στρατηγικής και ρόλων έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση στην επίλυση προβλημάτων στα παιδιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για αναβάθμιση της δημιουργικότητας ανάμεσα στα παιδιά που ασχολούνται με video games, συμπεριλαμβανομένων και των βίαιων. Για παράδειγμα έρευνα σε δείγμα 500 παιδιών 12 ετών, έδειξε ότι τα video games σχετίζονται με τη δημιουργικότητα. Ενδιαφέρον αποτελεί ότι το ίδιο αποτέλεσμα δεν αναφέρθηκε για την περίπτωση παιδιών που χρησιμοποιούν άλλους τύπους τεχνολογίας, για παράδειγμα έναν υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο για άλλες διεργασίες πέραν του gaming.