6-12
12-15

E-books και εκπαίδευση

Ένα e-book συνδυάζει τη δύναμη της ανάγνωσης με τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό εργαλείο εκπαίδευσης.

Πολύς λόγος γίνεται για την ενασχόληση των παιδιών – κυρίως αυτά που βρίσκονται στις μικρές ηλικίες – με την τεχνολογία. Tablets, smartphones, κονσόλες και PCs φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παιδιών και ταυτόχρονα τις ανησυχίες των γονέων. «Μήπως το παιδί μου δεν είναι έτοιμο για τη χρήση τέτοιων συσκευών;», «άραγε πόση ώρα επιτρέπεται να παίζει παιχνίδια στο tablet;», «μήπως παραμελεί τα μαθήματά του;» και χιλιάδες άλλα ερωτήματα κατακλύζουν τους γονείς. Όμως οι ψηφιακές συσκευές δεν είναι μόνο πλατφόρμες ψυχαγωγίας ή τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, αλλά πολύ καλό εργαλείο εκπαίδευσης.

Τα e-books είναι βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία για πολλούς αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα διαφοροποίησης στην ανάγνωση από το 1455, όπου ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία. Πράγματι, οι σύγχρονες κινητές ηλεκτρονικές συσκευές σε συνδυασμό με τα e-books είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ όσα γνωρίζαμε στον τομέα της ανάγνωσης. Και αν εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά.  

 Τα βιβλία, γενικώς, αποτελούν κρίσιμο στοιχείο της εκπαίδευσης αλλά και της ωρίμανσης των παιδιών. Η κατάκτηση της δεξιότητας της ανάγνωσης είναι ακρογωνιαίος λίθος στης ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια δύσκολη διαδικασία που πολλές φορές, για πολλά παιδιά αποτελεί σημείο εκδήλωσης αρνητικών συμπεριφορών. Εδώ ακριβώς μπορούν να βοηθήσουν τα e-books. Ανεξάρτητες, διαφορετικές μεταξύ τους, έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δεξιότητα της ανάγνωσης κατακτάται ευκολότερα μέσω της διαδραστικότητας. Με άλλα λόγια όσο περισσότερες εικόνες, όσο περισσότερα χρώματα και σχήματα έχει ένα βιβλίο τόσο περισσότερο θα κεντρίσει αλλά και θα διατηρήσει το ενδιαφέρον ενός παιδιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λεγόμενα pop-up βιβλία, όπου το άνοιγμα κάθε σελίδας συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός αντικειμένου ή ζώου ή ανθρώπου.

 Τα e-books πάνε την διαδραστικότητα ένα βήμα παραπέρα ή για να είμαστε πιο ακριβείς πολλά βήματα, αφού οι δυνατότητες διάδρασης είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Ένα e-book μπορεί να εμπεριέχει κινούμενες φωτογραφίες, βίντεο, ήρωες που μετακινούνται κατά τη βούληση του αναγνώστη και ό,τι τελικά μπορεί να φανταστεί ο συγγραφέας. Πρακτικά, ένα e-book είναι ένα «ζωντανό» βιβλίο όπου το παιδί μπορεί όχι μόνο να φανταστεί τη δράση αλλά να την δει να εξελίσσεται μπροστά του, ακόμα και να την ελέγξει κάποιες φόρες. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να αντισταθεί ένα παιδί μπροστά σε αυτόν τον πειρασμό; Μάλλον όχι.

 Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε ως γονείς είναι η επιλογή του κατάλληλου e-book για την ηλικία του παιδιού μας. Και κάπως έτσι, η εμπειρία της ανάγνωσης αλλά και της εκπαίδευσης γενικότερα θα αποκτήσει μια πολύ πιο διασκεδαστική μορφή. Έστω και αν λείπει η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου βιβλίου για κάποιους από εμάς, τους μεγαλύτερους.