6-12
12-15

Επηρεάζουν οι οθόνες τον ύπνο του παιδιού μας;

Η μία έρευνα μετά την άλλη αποδεικνύει πως οι οθόνες των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων μας, των tablets αλλά και των υπολογιστών μας- γενικότερα οτιδήποτε βγάζει μπλε φως- μας διαταράσσει τον ύπνο.

Η σύνδεση μεταξύ του κακής ποιότητας ύπνου και των τηλεοράσεων στην κρεβατοκάμαρα έχει από καιρό εδραιωθεί και αποδειχθεί επιστημονικά, νέες μελέτες όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνδέουν την κακή ποιότητα ύπνου και με τη χρήση μικρών οθονών όπως είναι τα smartphones, iPods, tablets και άλλες.

Μπορεί λοιπόν η αντανάκλαση και ο ήχος της τηλεόρασης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο των παιδιών αλλά οι μικρές οθόνες προκαλούν αντίστοιχα προβλήματα με άλλους τρόπους: Απασχολούν τα παιδιά τις ώρες που αυτά θα έπρεπε να κοιμούνται, κρατάνε σε εγρήγορση το μυαλό και το σώμα τους εξαιτίας της διαδραστικότητας, ανατρέπουν το φυσικό ρυθμό του ύπνου τους και συνήθως διακόπτουν τη ροή του ύπνου με τις ειδοποιήσεις που καταφτάνουν μέσω των συσκευών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και το κυριότερο, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα Αυστραλών εκπαιδευτικών, το μπλε φως που εκπέμπουν οι κινητές συσκευές καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, διαταράσσοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος οι οποίοι ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου. Εάν δημιουργηθεί διαταραχή αυτού του κύκλου, αυξάνονται οι πιθανότητες για συναισθηματική αστάθεια, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

Είναι διαπιστωμένο πως η κακή ποιότητα ύπνου ή ο ελλιπής ύπνος μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό στα παιδιά, κάνοντάς τα ευερέθιστα και αντικοινωνικά. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται και πάσης φύσης προβλήματα υγείας: παχυσαρκία, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Μπορεί να μην είναι εύκολο και δυνατό να αδειάσουμε το υπνοδωμάτιο του παιδιού από όλες τις οθόνες, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα: Να υποχρεώσουμε τα παιδιά να απενεργοποιήσουν τις οθόνες, να κατεβάσουμε εφαρμογές που απενεργοποιούν τη συσκευή την ώρα του ύπνου, να ενεργοποιούμε ρυθμίσεις τύπου "quiet hours" και "do not disturb", και να φορτίζουμε τις συσκευές στο δωμάτιό μας τη νύχτα, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να λάβουν την ξεκούραση που απαιτείται.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.