12-15

Esports: Η νέα μορφή αθλητικής δραστηριότητας και οι κίνδυνοί της

Η εποχή που η ενασχόληση με το ηλεκτρονικό παιχνίδι ήταν μια μοναχική υπόθεση έχει περάσει ανεπιστρεπτί και τη θέση της παίρνουν πλέον τα esports.

Έφηβοι σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, ασχολούνται με video games συμμετέχοντας παράλληλα είτε ατομικά είτε ομαδικά σε πρωταθλήματα και διεκδικώντας έπαθλα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Τα esports αποτελούν μια νέα μορφή αθλητικής δραστηριότητας στην οποία οι παίκτες ανταγωνίζονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών.

Οι περισσότεροι το κάνουν για ψυχαγωγικούς λόγους, δεν είναι όμως λίγοι και όσοι ασχολούνται πλέον επαγγελματικά με τα esports.

Τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο στα esports αυτή τη στιγμή είναι τα:

- DotA 2 (Defense of the Ancients 2): Πολλαπλών παικτών με ομάδες σε διαδικτυακή αρένα μάχης

- League of Legends (LoL): Πολλαπλών παικτών με ομάδες σε διαδικτυακή αρένα μάχης

- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO): Πολλαπλών παικτών με κεντρικό παίκτη σε πεδίο μάχης

- FIFA: Με ομάδες ποδοσφαίρου

- Starcraft 2: Παιχνίδι στρατηγικής σε αρένα μάχης

Στην Ελλάδα οι gamers φτάνουν περίπου τους 450.000 και η πλειοψηφία συμμετέχει στα πρωταθλήματα για ψυχαγωγία καθώς ακόμα στη χώρα μας τα χρηματικά έπαθλα είναι μικρά.

Οι Έλληνες έφηβοι, λοιπόν, μπορεί να μην είναι φανατικοί παίκτες λόγω συνθηκών, είναι όμως φανατικοί θεατές.

Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυξάνεται σταθερά το γυναικείο κοινό των ηλεκτρονικών αθλημάτων.

Τα esports έχουν καταστεί και ένα δυναμικό πεδίο προς στοιχηματισμό, με τον τζίρο αυτών των στοιχημάτων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα να στοιχηματίσει κάποιος νόμιμα μέσα από σχετικές πλατφόρμες.

Αν και έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το κατά πόσο esports είναι άθλημα ή παιχνίδι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ήδη αναγνωρίσει από το 2017 την αγωνιστική πλευρά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως αθλητική δραστηριότητα.

Πόσο αθώα είναι τα esports για τα παιδιά;

Η πολύωρη ενασχόληση, όμως, με τα esports κρύβει τους ίδιους κινδύνους που ενέχουν στην πλειοψηφία των διαδικτυακών παιχνιδιών, με τον εθισμό να κυριαρχεί.

Εκ των πραγμάτων, οι παίκτες των esports δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη καθώς απαιτείται πολύωρη προπόνηση ώστε να μπορείς να ανταγωνιστείς τους υπόλοιπους.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι οδηγεί σε εθιστική συμπεριφορά, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών και για το μυοσκελετικό τους σύστημα καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση τραυματισμών που σχετίζονται με τη χρήση του υπολογιστή όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι στην πλάτη κ.ά.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, εξαιτίας της έντασης που υπάρχει, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, έντονης λεκτικής βίας και έκθεσης σε βωμολοχίες.

Ας έχουμε υπόψιν ότι το ασφαλές online gaming και η ενασχόληση με τα esports προϋποθέτουν γονική επίβλεψη και θέσπιση ορίων και κανόνων. Και εδώ το κάθε παιχνίδι θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού καθώς και να τίθεται αυστηρό χρονικό όριο ασχολίας με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.