4-6
6-12

Φωτογραφίες, social media και παιδιά

Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητάς τους στο διαδίκτυο όταν εμείς ανεβάζουμε τις φωτογραφίες τους;

Τα κοινωνικά μέσα έχουν καταστεί σήμερα ο πιο δημοφιλής τρόπος διαμοιρασμού παιδικών κατορθωμάτων μέσω φωτογραφιών. Περήφανοι γονείς για τα επιτεύγματα των παιδιών τους σε κάθε περίσταση, ανεβάζουν δεκάδες φωτογραφίες. Αλλά είναι ασφαλές κάτι τέτοιο; Ο διαμοιρασμός παιδικών φωτογραφιών καλό είναι να αποφεύγεται καθώς κρύβει σοβαρούς κινδύνους και συνάμα διαμορφώνει την ψηφιακή φήμη του παιδιού. Όταν  γίνεται, θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσοχή αφού δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Ιδού μερικές απλές συμβουλές ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι φωτογραφίες των παιδιών μας που ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο δεν θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

  • Επιλέγουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων

Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσης που επιτρέπουν την κοινή χρήση φωτογραφιών - Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat κ.λπ. – παρέχουν επιλογές προσαρμοσμένων ρυθμίσεων απορρήτου. Έτσι, για κάθε άλμπουμ ή κάθε παιδική φωτογραφία επιλέγουμε ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να είναι ορατά μόνο σε συγκεκριμένους φίλους ή λίγα μέλη της οικογένειας.

  • Απενεργοποιούμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας

Εάν πρέπει να ανεβάσουμε φωτογραφίες των παιδιών μας χρησιμοποιώντας smartphone, υπηρεσίες όπως το Instagram και το Facebook υποχρεούνται να μας ρωτήσουν εάν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα θέση μας, το λεγόμενο "geo-tag". Σε όλες τις περιπτώσεις, λοιπόν, με φωτογραφίες παιδιών επιλέγουμε "Όχι" σε αυτή την επιλογή, έτσι οι άλλοι χρήστε να μην γνωρίζουν τη θέση όπου το παιδί φωτογραφήθηκε

  • Όχι σε φωτογραφίες «ορόσημα»

Αποφεύγουμε το ανέβασμα φωτογραφιών έξω από το σχολείο, το σπίτι, το φροντιστήριο κ.λπ. Τα συγκεκριμένα μέρη θεωρούνται ορόσημα και περιγράφουν με ακρίβεια το που βρίσκεται το παιδί μας σε καθημερινή βάση. Κατά συνέπεια δεν δίνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες, διευκολύνοντας τυχόν ψηφιακούς εγκληματίες που σαρώνουν το Διαδίκτυο προς άγραν θυμάτων. 

  • Το «γυμνό» απαγορεύεται

Για κάποιον λόγο ορισμένοι γονείς θεωρούν ότι μια γυμνή φωτογραφία του παιδιού τους από τη θάλασσα ή στη μπανιέρα με τα παπάκια, είναι μια καλή φωτογραφία για να την μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως όλες οι επίσημες αρχές διαβεβαιώνουν πρόκειται περί κολοσσιαίου λάθους. Οποιαδήποτε γυμνή φωτογραφία ενός παιδιού αποτελεί θέλγητρο για κάθε είδους χυδαία πράξη. Οπότε το «γυμνό» απαγορεύεται δια ροπάλου.

  • Χαμηλότερη ανάλυση

Οι φωτογραφίες των παιδιών που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα δεν χρειάζεται να έχουν μέγεθος πόστερ. Έτσι, πριν τις ανεβάσουμε καλό θα ήταν να χαμηλώσουμε την ανάλυση και το μέγεθός τους. Με τον τρόπο αυτό ξέρουμε ότι δεν μπορούν να εκτυπωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις αφού κάθε προσπάθεια μεγέθυνσής τους θα οδηγούσε αυτόματα σε χαμηλότερη ποιότητα.

Next chapter
Εκδηλώσεις