12-15

Γνωρίζοντας το Sexting

Οι νέοι βλέπουν το sexting ως μια φυσιολογική διαδικασία. Έχουν σκεφτεί άραγε τις επιπτώσεις;

Η τεχνολογία σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων (και όχι μόνο) ενώ μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης που έχουν με συνομηλίκους τους γίνεται μέσω του διαδικτύου. Πολλές φορές μάλιστα, στο πλαίσιο μια εφηβικής σχέσης οι νέοι βλέπουν την ανταλλαγή προκλητικών φωτογραφιών, ως μια «φυσιολογική δραστηριότητα».

Το Sexting είναι μια λέξη που περιγράφει την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου που τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει γυμνές ή σχεδόν γυμνές εικόνες. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο της Αυστραλίας πριν από οκτώ χρόνια και έκτοτε αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα παιδιά και τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους.

Έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 από το Βρετανικό Κέντρο Ασφαλείας Διαδικτύου (UK SIC), διαπίστωσε ότι το 45% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών είχε δει γυμνές ή σχεδόν γυμνές φωτογραφίες κάποιου φίλου ή συμμαθητή του.

Το sexting μπορεί να γίνει ηθελημένα - το παιδί εν γνώσει του να μοιραστεί τις προσωπικές του φωτογραφίες με κάποιον άλλον- ή να προκύψει μετά από πίεση των συμμαθητών αφού «όλοι το κάνουν» και είναι «της μόδας». Μια τρίτη πολύ πιθανή περίπτωση είναι να γίνει από ατύχημα. Έχει ο έφηβος τέτοιου είδους φωτογραφίες στο κινητό του-το χάνει ή του το κλέβουν- και οι φωτογραφίες καταλήγουν στα χέρια αγνώστων που τις κοινοποιούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Όταν αυτό που μοιράζεται είναι πολύ προσωπικό, η φήμη του παιδιού μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, καθώς το υλικό θα γίνει προσβάσιμο από μεγάλο αριθμό χρηστών. Η διαγραφή του επίμαχου υλικού από το διαδίκτυο σχεδόν πάντα αποδεικνύεται μια πολύπλοκη υπόθεση και μπορεί να συνοδεύει το παιδί σε όλη του τη ζωή.

Το φαινόμενο sexting δύναται να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του παιδιου που το βιώνει σε κοινωνικό, συναισθηματικό και νομικό επίπεδο. Διαδικτυακός εκφοβισμός, διαπόμπευση, κοινωνικός αποκλεισμός, κατάθλιψη ακόμα και αυτοκτονικός ιδεασμός είναι μερικές από τις συνέπειες με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπο το παιδί-θύμα sexting.

Kατά περίπτωση, το παιδί που εμπλέκεται σε μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον εισαγγελέα καθώς η ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων / γυμνών φωτογραφιών / βίντεο μέσω διαδικτύου μπορεί να υπαχθεί στη νοµοθεσία που απαγορεύει τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων (Ν. 2472/1997) ή ακόμη και να συνιστά αδίκημα σχετικό µε παιδική πορνογραφία (άρθρο 348 Α Π.Κ.).

Το παρακάτω βίντεο, από το commonsense.org, εξηγεί μερικές από τις βασικές προκλήσεις του sexting.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το φαινόμενο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως καταστροφικό για τη ψυχοσύνθεση του παιδιού μας. Ως γονείς έχουμε υποχρέωση να ενημερωθούμε για τους τρόπους που μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί μας και να το αποτρέψουμε από τέτοιες πρακτικές. Αν τυχόν μας συμβεί, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του παιδιού μας και να το στηρίξουμε παρέχοντας του συγχρόνως στήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους.

 

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ