6-12
12-15

To γονεϊκό μοντέλο στα social media

«Kατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα» λέει μια παροιμία, θέλοντας να μας υπενθυμίσει πόσο πολύ επηρεάζουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Κάτι που ισχύει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ως γονείς αποτελούμε μοντέλο για τα παιδιά μας και κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που παίρνουμε επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά τους. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη «ψηφιακή συμπεριφορά» μας, δηλαδή το πώς διαχειριζόμαστε τα ηλεκτρονικά μέσα και συσκευές. Έτσι, πριν ξεκινήσουμε να δίνουμε συμβουλές στα παιδιά μας για την ψηφιακή συμπεριφορά τους θα πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε δείξει στην πράξη υπευθυνότητα.

Παν μέτρον άριστον

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που συμπεριφέρονται στα social media σαν να είναι ανήλικα παιδιά. Ανάρμοστη γλώσσα, προκλητικές φωτογραφίες και δεκάδες άλλα παραδείγματα μπορεί να είναι καθημερινότητα για πολλούς ενήλικες. Επίσης η υπερβολική παρουσία μας στα social media δίνει στα παιδιά το μήνυμα ότι μπορούν να είναι online 24 ώρες το 24ωρο. Άραγε υπάρχει έστω και ένα παιδί που θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια τέτοια πρόκληση;

Λιγότερα νεύρα

Παρακολουθούμε ένα έντονο debate στο Twitter ή το Facebook και θέλουμε να συμμετέχουμε. Καλύτερα να μην το κάνουμε αφού το πιο πιθανό είναι να μπούμε και εμείς στη λογική της αντιπαράθεσης. Το χειρότερο δηλαδή παράδειγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

«Φίλοι» ή φίλοι;

Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που κάνουν τα παιδιά στα social media είναι να συνάπτουν φιλίες με αγνώστους. Μήπως όμως έχουμε δώσει εμείς την αφορμή; Συγκεκριμένα οι περισσότεροι ενήλικες κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Πώς λοιπόν θα εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι οι φίλοι μας στο Facebook πρέπει να είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή, αν εμείς δεν τηρούμε αυτό τον κανόνα;

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους λογαριασμούς μας στα social media με απερισκεψία, αποκαλύπτοντας ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή αναρτώντας φωτογραφίες που αποκαλύπτουν δεδομένα. Λάθος! Κάθε ενέργειά μας στα social media και στο Internet γενικότερα πρέπει να γίνεται έχοντας υπόψη ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας παρά μόνο τα όρια που οι ίδιοι θέτουμε στη ψηφιακή ζωή μας. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι που πρέπει να περάσουμε και στα παιδιά.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.