6-12
12-15

Google-αροντας με αξιοπιστία και ασφάλεια

Το θέμα των αποτελεσμάτων αναζήτησης γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο όταν η αναζήτηση γίνεται από παιδιά. Γι' αυτό καλό είναι να ασχοληθούμε με την εκπαίδευση τους στην αναζήτηση πληροφοριών στο Internet.

Όταν το Internet άρχισε να λαμβάνει δυσθεώρητες διαστάσεις και να γίνεται πρακτικά αχανές, τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη χρήσης ευρετηρίων που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε γρήγορα την πληροφορία που αναζητάμε. Ο τρόπος οργάνωσης μέσω των «Αγαπημένων» και των «Σελιδοδεικτών» (Favorites ή Bookmarks) αποδεικνύεται ανεπαρκής για τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε στο Internet. Έτσι, η εμφάνιση των μηχανών αναζήτησης ήταν χωρίς υπερβολή... λυτρωτική. Γεγονός είναι ότι η μηχανή αναζήτησης της Google δημιούργησε μια mini επανάσταση στο χώρο του Internet. Σε σημείο μάλιστα που πολλοί είχαν (και έχουν) ταυτίσει το ίδιο το Internet με τη σελίδα της Google!

Το πρόβλημα με τις μηχανές αναζήτησης είναι ότι –σε μεγάλο βαθμό – δεν μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Τα αποτελέσματα αναζήτησης προέρχονται από μια διαδικασία επεξεργασίας που επηρεάζεται από τη συνάφεια, την επισκεψιμότητα, τον τρόπο δημιουργίας της σελίδας κ.ά. Όπως καταλαβαίνουμε δείκτης αξιοπιστίας ΔΕΝ υπάρχει. Γι' αυτό άλλωστε θα πρέπει να έχουνε πάντα στο μυαλό μας ότι κατά τις αναζητήσεις μας στο Google ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης οι πρώτοι στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι οι πιο δημοφιλείς και όχι κατ' ανάγκη και οι πιο αξιόπιστοι.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης έρχονται αφιλτράριστα και αν μάλιστα η αναζήτηση γίνει σε εικόνες τότε τα αποτελέσματα μπορεί και να περιλαμβάνουν μερικές… εκπλήξεις. Γι' αυτό και όσον αφορά τα παιδιά μας καλό είναι να ασχοληθούμε με την εκπαίδευση τους στην αναζήτηση πληροφοριών στο Internet.

Μια καλή πρακτική ειδικά όσον αφορά στα μικρότερα παιδιά είναι να αποφύγουμε –στο βαθμό που μπορούμε- τη γενική λύση της μηχανής αναζήτησης. Αντί αυτού, είναι πιο ασφαλές να δημιουργήσουμε μερικούς Σελιδοδείκτες (Αγαπημένα) που να αναζητούμε σε αυτά πληροφορίες ανάλογα με το είδος της πληροφορίας που ψάχνουμε. Αν για παράδειγμα η αναζήτηση αφορά εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες , τότε η αναζήτηση ας γίνει στην Wikipedia. Ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να μας φανεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μια εκπαιδευτική πύλη που προσφέρει, πλούσια, αξιόπιστη και ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία.

Αν για αυτό που ψάχνουμε δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη λύση του Google ή μιας άλλης μηχανής αναζήτησης, τότε είναι καλό είναι να υιοθετήσουμε μερικούς κανόνες κατά τις αναζητήσεις μας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο και πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα:

  • Κατά την αναζήτησή μας είναι απαραίτητο να είμαστε όσο πιο σαφείς γίνεται. Αυτό θα γίνει περιγράφοντας όσο καλύτερα γίνεται αυτό που ψάχνουμε. Η χρήση περισσότερων από μια λέξεις είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Για παράδειγμα είναι άλλο το αποτέλεσμα αναζήτησης αν ψάξουμε με τη λέξη «Ευρώπη» και άλλο με τη φράση «Ευρωπαϊκή Ένωση».
  • Εκτός από σαφείς, θα πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί και στην ορθογραφία των λέξεων αναζήτησης. Το ορθογραφικό λάθος ή ο αναγραμματισμός μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος αποτέλεσμα.
  • Όσον αφορά το Google ειδικότερα, για να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα αναζήτησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Εργαλεία Αναζήτησης κάνοντας την αναζήτησή μας πιο στοχευμένη. Μπορούμε για παράδειγμα να εφαρμόσουμε ένα φίλτρο για πληροφορίες που προέρχονται από ελληνικές ιστοσελίδες και μόνο ή να αφορούν σε συγκεκριμένη περίοδο δημοσίευσης κ.α. Ταυτόχρονα, τα φίλτρα αυτά μάς δίνουν τη δυνατότητα να αποκλείσουμε επικίνδυνες ή ύποπτες σελίδες, και έτσι να μην εκθέσουμε τα παιδιά σε βίαιο περιεχόμενο, «πονηρές» εικόνες κ.λπ.
  • Φθάνοντας στα αποτελέσματα της αναζήτησης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την πηγή της πληροφορίας. Αν δηλαδή η πληροφορία που εμφανίζεται προέρχεται από μια αγνώστων λοιπών στοιχείων ιστοσελίδα ή από κάποιο φορέα ή οργανισμό. Για παράδειγμα για το θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, είναι διαφορετικό το αν η πληροφορία προέρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από κάποιο ανώνυμο blog που αρέσκεται στη διάδοση αστικών μύθων και παραφιλολογιών.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.