6-12
12-15

Χρήση κοινωνικών δικτύων μόνο με γονική συναίνεση

Ευκαιρίες επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου και του χρόνου χρήσης κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά δίνει στους γονείς ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων.

Ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε ασφαλής, εμείς και τα παιδιά μας, κατά την πλοήγηση μας στο διαδίκτυο είναι η προστασία της ιδιωτικότητάς μας δηλαδή των προσωπικών μας δεδομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα 679/2016, γνωστός με το ακρωνύμιο GDPR, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας από τις 25 Μαΐου του 2018. Μια από τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός και η οποία αφορά στα παιδιά μας, είναι η ρητή και κατηγορηματική απαγόρευση χρήσης κοινωνικών δικτύων από παιδιά έως 13 ετών. Ορίζει μάλιστα ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων μπορεί να γίνεται από παιδιά ηλικίας 13-16 ετών μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών. Την ευθύνη δημιουργίας ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την τήρηση του κανονισμού θα έχουν τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκα πρόστιμα ενώ ο κανονισμός προβλέπει ακόμα και τη θέσπιση ευθύνης γονέων σε περίπτωση έκθεσης του παιδιού σε διαδικτυακό κίνδυνο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί οι τεχνολογικοί τρόποι που θα ελέγχουν ότι όντως οι γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς ακριβώς θα εξασφαλίζεται η γονική συναίνεση, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για το εάν τελικά θα εφαρμοστεί ουσιαστικά ή όχι ο εν λόγω κανονισμός.

Η ΕΕ αφήνει το περιθώριο σε κάθε χώρα μέλος της να αποφασίσει η ίδια για το όριο ηλικία της ψηφιακής συναίνεσης. Στην Ελλάδα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε ήταν τα παιδιά εως την ηλικία των 15 ετών να κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων μόνο μετά από γονική συναίνεση.

Έναν εύλογο προβληματισμό που έθεσε επί τάπητος η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 είναι το γιατί η ενισχυμένη προστασία πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά και όχι για όλους, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι ενήλικες διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. «Ευάλωτα στο διαδίκτυο είναι πολλά πρόσωπα και όχι μόνο τα παιδιά λόγω της ελλιπούς ενημερώσης και της ανύπαρκτης ψηφιακής παιδείας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγοπούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν για το κατά πόσο είναι εφικτό, επιθυμητό αλλά και δέον να αφαιρεθεί το δικαίωμα στα παιδιά να συμμετέχουν ελεύθερα στη νέα διαδικτυακή εποχή. «Πολλές φωνές διαμαρτυρίας αμερικανικής κυρίως προελεύσεως έχουν ως αφετηρία την ελευθερία του λόγου. Περαιτέρω, ψυχραιμότερες ευρωπαϊκές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των παιδιών και εμμένουν ότι η αυστηρή ερμηνεία της διατάξεως εγείρει έντονα ζητήματα συνταγματικότητας. Για το λόγο αυτό μεγάλη έμφαση πρέπει να δίδεται και στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών» κατέληξε η κ. Παναγοπούλου.

 

Πηγή: Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ