6-12
12-15

Χρήσιμα tips για ασφαλές online gaming

Η ενασχόληση με τα video games έχει θετική επίδραση στους νέους αρκεί να υπάρχει μέτρο.

Yπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η μετριοπαθής και τακτική ενασχόληση με τα video games έχει θετικές επιδράσεις τόσο στα νέα παιδιά όσο και στους εφήβους. Tο βασικό ζήτημα δεν είναι αν τα παιδιά παίζουν video games, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα και υπό ποιες συνθήκες. Με γονική καθοδήγηση, μετριοπάθεια, κοινή λογική και ποικιλία, τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα και όχι απειλή για την συναισθηματική, κοινωνική ακόμη και φυσική ανάπτυξη των παιδιών. Αλλά και οι γονείς μπορούν να απολαύσουν εξίσου την ενασχόληση, δημιουργώντας οικογενειακές δραστηριότητες που θα φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά ξεπερνώντας τις μεμονωμένες ή τις online μόνο εμπειρίες.

Σημεία που χρήζουν προσοχής:

  • Οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι η ενασχόληση μια ώρα ανά μέρα με τα video games μπορεί να δράσει εποικοδομητικά στην ευτυχία του παιδιού και στην δημιουργία νέων πολύτιμων δεξιοτήτων. Αν αυτό το χρονικό όριο ξεπερνιέται τακτικά τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να μετατραπούν σε αρνητικά.
  • Η ποικιλία των παιχνιδιών έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Έτσι το στερεότυπο ενός εφήβου που περνά τέσσερις ώρες ανά μέρα σε ένα shooter πρώτου προσώπου, αποτελεί σημαντικό στοιχείο ανησυχίας, όχι με τη λογική ότι θα γίνει χειρότερος άνθρωπος, αλλά γιατί περιορίζει τις ικανότητές του και την ευτυχία του, ακόμη και αν αισθάνεται ακριβώς το ανάποδο.
  • Στα μικρότερα παιδιά, ειδικότερα, η γονική συμμετοχή και καθοδήγηση στη διαδικασία του παιχνιδιού είναι κάτι που συνιστάται. Για παράδειγμα, αν το παιδί ασχολείται με ένα παιχνίδι ρόλων ή ένα παιχνίδι στρατηγικής, οι γονείς μπορούν να το καθοδηγήσουν να πραγματοποιήσει αναζητήσεις για πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
  • Οι διαβαθμίσεις των παιχνιδιών κατά PEGI μας βοηθούν σημαντικά παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για το παιδί μας.
  • Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στα online παιχνίδια, απαιτείται η συμμετοχή μας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν μοιράζονται προσωπικές ή γενικότερα ιδιωτικές πληροφορίες με άλλους online παίκτες και δεν περνούν κάποιο είδος bullying μέσα σε έναν εικονικό κόσμο.
  • Προφανώς, εννοείται ότι σε καμία περίπτωση, τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να κανονίζουν συναντήσεις με άγνωστους online players στην πραγματική ζωή.

8 βασικές συμβουλές προς γονείς

  • Περιορίζουμε την πρόσβαση σε παιχνίδια και εφαρμογές στη μία ώρα ανά ημέρα.
  • Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οθόνη.
  • Θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα παιχνίδια και τις εφαρμογές που παίζουν τα παιδιά ώστε να τα καθοδηγούμε και να τους παρέχουμε πληροφόρηση.
  • Το να παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας είναι διασκεδαστικό και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την ενασχόλησή τους με τα διάφορα παιχνίδια. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη διατήρηση της σχέσης μας μαζί τους.
  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις κατά PEGI για το περιεχόμενο των παιχνιδιών πριν από την αγορά.
  • Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να κατεβάζουν περιεχόμενο χωρίς την έγκρισή μας και ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά απαιτείται να υπάρχει προστασία και κλείδωμα της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
  • Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να συναντούν αγνώστους που έχουν γνωρίσει μέσα από ένα παιχνίδι.
  • Θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τους κινδύνους, τα πλεονεκτήματα του gaming και του Internet ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν τη δική τους καλή κρίση σε αυτά που αντιμετωπίζουν.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό ασφαλείας για διαδικτυακά παιχνίδια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.