6-12
12-15

Λειτουργίες του Snapchat που χρειάζονται προσοχή!

Το Snapchat είναι μία δημοφιλής social εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου, ιδιαίτερα αγαπητή στους νέους καθώς «έχει πλάκα». Κάποιες λειτουργίες της εφαρμογής όμως χρειάζονται προσοχή.

Το Snapchat είναι ένας γρήγορος, διασκεδαστικός τρόπος για να μοιράζεται κανείς στιγμές με τους φίλους και την οικογένειά του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έχει καταφέρει να συνδέσει περισσότερους από 187 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον πλανήτη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για κινητές συσκευές και συγκεκριμένα για Adroid και iOS. Μια από τις βασικές διαφορές του σε σχέση με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι ότι κάθε φωτογραφία, βίντεο, κείμενο και κάθε αρχείο που έχει σταλεί σε μορφή μηνύματος σβήνεται αυτόματα εντός το πολύ 10 δευτερολέπτων. Με αυτόν τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι χρήστες να μην πολυσκέφτονται αυτά που στέλνουν, να απελευθερώνονται και να δημοσιεύουν περιεχόμενο που αν γνώριζαν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο διαδίκτυο για πάντα , να μην το έκαναν. Εδώ όμως βρίσκεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να κρατήσει το περιεχόμενο μιας δημοσίευσης ακόμα και αν αυτή σβηστεί εντός 10 δευτερολέπτων, κάνοντας απλά print screen!

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχουν γίνει οι σωστές ρυθμίσεις στο προφίλ έτσι ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει επαφή με το παιδί. Η προεπιλογή που υπάρχει στις ρυθμίσεις είναι ο οποιοσδήποτε γνωρίζει το όνομα χρήστη ή τον αριθμό τηλεφώνου να μπορεί να έρθει σε επαφή, οπότε θα πρέπει να προβούμε σε αλλαγή αυτής της ρύθμισης προκειμένου το παιδί να δέχεται μηνύματα μόνο από εκείνους τους οποίους έχει επιλέξει να συμπεριλάβει στη λίστα «οι φίλοι μου».

Πώς να μην αποκαλύπτεται η τοποθεσία του παιδιού μέσω του Snap Map:

Το Snap Map είναι μια λειτουργία που επιτρέπει στο χρήστη να εντοπίζει στο χάρτη τους φίλους του αλλά και να κοινοποιεί την τοποθεσία του.

Όταν ανοίγει κανείς για πρώτη φορά το Snap Map λαμβάνει μια ερώτηση σχετικά με ποιους θέλει να μοιράζεται την τοποθεσία του. Οι επιλογές είναι τρεις:

  • Mode Ghost: σημαίνει ότι μόνο ο χρήστης μπορεί να δει την τοποθεσία του στο χάρτη. Αυτή η ρύθμιση διασφαλίζει ότι έχει πλήρη έλεγχο της ιδιωτικότητάς του όσον αφορά στην κοινοποίησης θέσης.
  • My Friends: σημαίνει ότι όλες οι επαφές του χρήστη στο snapchat έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία του οπότε είναι σημαντικό να έχει αναθεωρήσει τους φίλους του και να μην έχει δεχτεί κάποιον που δε γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο.
  • Selected Friends: με τη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορείτε ο χρήστης να επιλέξει ποιοι φίλοι του θα έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία του και ποιοι όχι.

Για να ενημερώσετε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, πατήστε το κουμπί στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη.

Προειδοποίηση : Τα στιγμιότυπα ενός story μπορούν να εμφανιστούν στον Χάρτη, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση τοποθεσίας που έχουν επιλεγεί.

Περισσότερα για τις λειτουργίες του Snapchat μπορείτε να διαβάσετε στο φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.