4-6
6-12
12-15

Λίστες κανόνων: Αρκούν για την ασφάλεια των παιδιών μας;

Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους λίστες με όσα πρέπει να κάνουν και μη στο διαδίκτυο, με σκοπό να τα προφυλάξουν. Αρκούν όμως από μόνες τους αυτές οι λίστες ή μήπως όχι;

Είναι πολύ εύκολο να βρούμε στο διαδίκτυο λίστες με προτεινόμενους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο. Οι λίστες αυτές περιέχουν χρήσιμες προτάσεις, ειδικά όταν προέρχονται από έγκυρους φορείς που διαχειρίζονται περιπτώσεις απάτης και κακόβουλης συμπεριφοράς, όπως η Ελληνική Αστυνομία.

Το πλήθος όμως αυτών των προτάσεων και συμβουλών συχνά αποτελεί και το αδύνατο σημείο τους:

- Αφενός, τυχαίνει πολλές φορές οι περισσότερο χρήσιμες συμβουλές να είναι «θαμμένες» ανάμεσα σε άλλες ήσσονος σημασίας.

- Αφετέρου, ο μεγάλος αριθμός τους μπορεί να τρομοκρατεί τον μέσο χρήστη με αποτέλεσμα ο γονιός να δημιουργεί μία εικόνα διαρκούς κινδύνου και πολυπλοκότητας.

Και έτσι συχνά ο γονιός οδηγείται σε υπερβολικό πανικό και στην πράξη στην απόρριψη των κανόνων και συμβουλών θεωρώντας δύσκολο να τηρηθούν.

Παρά του ότι η ενημέρωση είναι πλέον εκτεταμένη, το επίπεδο της πρόληψης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μέτριο. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το θέμα της σωστής διατροφής, οι περισσότεροι έχουμε μία εικόνα του τι ωφελεί και τι όχι, ελάχιστοι όμως το τηρούν στην πράξη.

Για να επιτύχουμε την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο, πέρα από τη θέσπιση κανόνων τους οποίους οφείλουμε να τους εξηγήσουμε και όχι απλά να τους επιβάλλουμε, απαραίτητη είναι η ενεργή πρόληψη η οποία επιτυγχάνεται ως εξής:

Ωθούμε το παιδί να είναι ενεργητικός χρήστης που παίρνει πρωτοβουλίες, δημιουργεί περιεχόμενο, αντιλαμβάνεται τι είναι πραγματικό και τι όχι, και δεν παραμένει παθητικός δέκτης, καθώς και με την εγκαθίδρυση καλών συνηθειών συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.  

Οι λίστες συνεπώς με τα ναι και τα όχι στη χρήση του διαδικτύου ναι μεν είναι βοηθητικές και απαραίτητες, μπορούν εύκολα όμως να αποδειχτούν άχρηστες εάν δεν υπάρξει συνεργασία, συνεννόηση και επαφή ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας.   

 

Next chapter
Εκδηλώσεις