6-12
12-15

Παιδεραστία στο διαδίκτυο: Πού κρύβεται ο κίνδυνος;

Η γνώση των εγγενών κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο είναι ένα πρώτο βήμα για τους γονείς που θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών τους.

Στη σύγχρονη εποχή το διαδίκτυο αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι στην καθημερινότητα των παιδιών. Ωστόσο, παράλληλα με τα διασκεδαστικά και δημιουργικά πράγματα που είναι διαθέσιμα στον ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά, παραμονεύει και ένας σοβαρός κίνδυνος.

Οι κακόβουλοι στο διαδίκτυο αρέσκονται στην ανωνυμία που προσφέρει και ψάχνουν συνεχώς για αθώα θύματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι κακόβουλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πλησιάσουν τα παιδιά.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια, ειδικά εκείνα που προσφέρουν υπηρεσίες chat, τα κοινωνικά δίκτυα, τα chat rooms αλλά και διάφορες ιστοσελίδες για παιδιά και έφηβους αποτελούν πρόσφορο έδαφος για κακόβουλους. 
Τι αναζητούν;

- Παιδιά που είναι ευαίσθητα και έτσι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με περισσότερη ευκολία.

- Παιδιά που είναι μοναχικά και δυστυχισμένα. 

- Παιδιά με δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον.

- Παιδιά που έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς τους.

- Παιδιά που κρατάνε μυστικά από τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν εύκολους στόχους.

Τι πρέπει να κάνετε οι γονείς: 

- Να καθορίσετε κανόνες και οδηγίες για τη χρήση του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων και να έχετε πάντα τον υπολογιστή σε κοινή θέα ώστε να ελέγχετε εύκολα τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά.

- Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαδικτυακά εργαλεία για ρυθμίσεις απορρήτου και να εγκαταστήσετε γονικές ειδοποιήσεις.

Η ενεργή συμμετοχή των γονιών είναι το κλειδί για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.