6-12
12-15

Πέντε κόλπα για ισχυρά passwords

Στο Διαδίκτυο η ασφάλεια ξεκινά από ένα ισχυρό password.

Ένα ισχυρό password αποτελεί την πρώτη και βασική γραμμή άμυνας, αφού δεν μπορεί να σπάσει εύκολα από τους επίδοξους hackers. Συνήθως, αποτελείται από έναν συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγέθους 8 χαρακτήρων και ιδανικά θα ήταν προτιμότερο να μην περιλαμβάνονται ολόκληρες λέξεις σε αυτό. Παρακάτω προτείνουμε κάποια απλά tips, τα οποία θα διασφαλίσουν εμάς και τα παιδιά μας από το να πέσουμε θύμα υφαρπαγής των passwords μας.

  • Δεν κάνουμε login με το password μας σε ένα public δίκτυο Wi-Fi.

Τα δίκτυα αυτά μπορεί να βρίσκονται εκεί για τη διευκόλυνσή μας, αλλά δεν είναι ασφαλή. Η χρήση ενός site που απαιτεί την πληκτρολόγηση ενός password ενώ είμαστε συνδεδεμένοι σε μη ασφαλισμένο δίκτυο, ενέχει κινδύνους. Μπορεί να μην μας νοιάζει εάν κάποιος χακάρει το λογαριασμό μας στο Twitter, αλλά το εν λόγω password μπορεί να δώσει στοιχεία και να οδηγήσει και στα υπόλοιπα, όπως οι λογαριασμοί e-banking μας.

  • Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο password σε πολλά sites.

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε πολλαπλά passwords και να είναι δελεαστική η χρήση ενός και μόνο, αλλά δεν είναι έξυπνη κίνηση. Ακόμα και το «ανακάτεμα» χαρακτήρων και γραμμάτων του ιδίου password δεν ενδείκνυται.

  • Αποφεύγουμε χρήση ονομάτων στα passwords μας.

Αλλά, ταυτόχρονα, και όποιων πληροφοριών μπορούν να βρεθούν στα social sites μας. Η χρήση του ονόματος μελών της οικογένειας ή κατοικίδιων και ημερομηνιών γενεθλίων (για τα μικρότερα παιδιά) αποτελεί πάντα την εύκολη λύση, αλλά μια επίσκεψη στη σελίδα κοινωνικών δικτύων μπορεί να αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές σε τρίτα άτομα. Αποφεύγουμε τη χρήση όποιων προσωπικών δεδομένων μπορούν να βρεθούν online, ενώ έχουμε αυτό τον κανόνα υπόψη μας όταν επιλέγουμε ερωτήσεις ασφαλείας ή ειδοποιήσεις για passwords.

  • Δεν καταγράφουμε ψηφιακά τα passwords μας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε μια πληθώρα από passwords, χωρίς να καταφύγουμε σε κάποιου είδους καταγραφή τους. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να βασιστούμε στη μνήμη μας και χρειαζόμαστε να τα καταγράψουμε κάπου, θα προτείναμε τη χρήση ενός σημειωματάριου που θα αποθηκεύσουμε σε ασφαλές μέρος. Ποτέ δεν καταγράφουμε ψηφιακά τα passwords μας. Ακόμα και ένα φύλλο εργασίας του Excel αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο μας και όχι σε μια βάση δεδομένων στο cloud, εγκυμονεί κινδύνους.

  • Προσέχουμε με ποιους μοιραζόμαστε τα passwords μας.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως δεν πρέπει να τα μοιράζονται με κανέναν, αλλά στην περίπτωση που για κάποιο λόγο είναι απαραίτητο, τότε έχουν -και έχουμε- δικαίωμα να γνωρίζουμε πώς ακριβώς οι τρίτοι σκοπεύουν να αποθηκεύσουν το password μας. Είναι δικαίωμά μας να απαιτήσουμε το password μας (ή εκείνο του παιδιού μας) να μην αποθηκευτεί σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων. Και πάλι, βέβαια, το password μας είναι πιο ασφαλές όταν «μένει» μαζί μας. Στην περίπτωση πάντως που το δώσουμε για μια προκαθορισμένη χρονικά ενέργεια, καλό θα ήταν να σπεύσουμε να το αλλάξουμε άμεσα μετά το πέρας της εργασίας.