6-12
12-15

Πνευματική ιδιοκτησία και διαδίκτυο

Δεν μπορείς να μοιράζεσαι οτιδήποτε βρίσκεις στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Ένας από τους κυρίαρχους λόγους που το διαδίκτυο μετατράπηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η αγαπημένη ασχολία μικρών και μεγάλων είναι η ταχεία πρόσβαση και η δυνατότητα διαμοιρασμού που προσφέρει σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, εικόνων, βίντεο κ.ά. Πολλές φορές περιεχόμενο που δεν το έχουμε δημιουργήσει εμείς και το οποίο δεν είναι «ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων», το αναρτούμε σε κοινωνικά δίκτυα και άλλες πλατφόρμες περιεχομένου χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να σκεφτούμε το κακό που προκαλούμε εκείνη τη στιγμή στο δημιουργό και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, αφού καταστρέφουμε με αυτή την κίνησή μας τα κίνητρα (οικονομικά και ηθικά) για περαιτέρω δημιουργία.

Τι είναι η πνευματική ιδιοκτησία:

Πνευματική ιδιοκτησία ονομάζεται το δικαίωμα που έχει ο δημιουργός ενός πρωτότυπου πνευματικού έργου πάνω στο έργο αυτό και του δίνει τη δυνατότητα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση του από τρίτους. Ένα έργο δε χρειάζεται να έχει καλλιτεχνική αξία για να προστατεύεται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι σημαντική γιατί είναι συνυφασμένη με την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

 

Μάθετε περισσότερα για την Πνευματική ιδιοκτησία μεσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας http://www.opi.gr.

Δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος copyrightschool.gr του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (opi.gr), προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι και η κοινωνία επηρεάζεται από την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.