6-12
12-15

Ποιες παγίδες κρύβει το downloading;

To «κατέβασμα» περιεχομένου είναι συνηθισμένη πρακτική για μικρούς και μεγάλους χρήστες του Διαδικτύου. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε ενήμεροι για τις παγίδες που ενδεχομένως να κρύβει το downloading.

Η χρήση παράνομων προγραμμάτων διαμοιρασμού, εκθέτει τους χρήστες σε κινδύνους ανεπιθύμητου περιεχομένου, όπως οι ιοί, πάσης φύσης κακόβουλα προγράμματα και το βίαιο ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Επιπλέον, το file sharing software (εφαρμογές διαμοιρασμού αρχείων), πιθανώς να απειλήσει το απόρρητο και την ασφάλεια, καθιστώντας τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη διαθέσιμα στον έξω κόσμο.

Για όσους αναρωτιούνται κατά πόσο υπάρχουν νόμιμες εναλλακτικές στο θέμα του downloading, η απάντηση είναι σαφώς θετική. Για παράδειγμα, στο χώρο της μουσικής, είναι πολλοί πλέον οι καλλιτέχνες που μέσα από την επίσημη σελίδα τους προσφέρουν δείγματα της μουσικής τους. Επιπλέον, αρκετοί μη αναγνωρισμένοι ακόμη καλλιτέχνες, προσφέρουν το έργο τους δωρεάν για downloading, προκειμένου να το γνωστοποιήσουν στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης, πολλά επίσημα sites που προσφέρουν μουσική ή άλλο ψηφιακό περιεχόμενο εντελώς δωρεάν στο κοινό για downloading.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν άφοβα και υπεύθυνα, ενώ παράλληλα όσοι εργάζονται στο χώρο της ψυχαγωγίας θα συνεχίσουν να ομορφαίνουν με το έργο τους τη ζωή μας.

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι ακριβώς συνεπάγεται μια τέτοια πράξη, εκθέτοντάς τους ταυτόχρονα -εκτός από το αμιγώς νομικό- και το (μη) ηθικό σκέλος της πράξης του παράνομου downloading.