12-15

Πώς να ελέγξετε τι αποθηκεύει το Facebook για εσάς

Σε μια εποχή όπου γίνεται συντονισμένη προσπάθεια -και μέσα από την εφαρμογή του νέου κανονισμού GDPR-  μικροί και μεγάλοι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο και συγχρόνως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν μέτρα για την προστασία των χρηστών τους, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι το Facebook συλλέγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας και τα αποθηκεύει χωρίς την έγκρισή μας. Πρόκειται για πλήρη αρχεία καταγραφής εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων τα οποία όπως ισχυρίζεται το Facebook ελήφθησαν μέσω των εφαρμογών Messenger και Facebook Lite. Το κοινωνικό δίκτυο παραδέχεται ότι αποθηκεύει τα δεδομένα αλλά επισημαίνει ότι αυτό γίνεται μόνο κατόπιν ρητής άδειας που λαμβάνει. Αρκετοί είναι οι χρήστες που διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό.  Φαίνεται ότι το ζήτημα περιορίζεται σε συσκευές Android, ενώ τα αυστηρά στοιχεία ελέγχου της ιδιωτικότητας της Apple εμποδίζουν την πλειοψηφία των εφαρμογών να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων ή στα μηνύματα SMS.

Πως μπορείτε να μάθετε τι έχει συλλέξει το Facebook για εσάς:

Μπορείτε να μεταβείτε στο βέλος πάνω δεξιά και από εκεί να επιλέξετε την επιλογή «Ρυθμίσεις».

Θα σας βγάλει στη σελίδα που εμφανίζονται οι γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού.

Εν συνεχεία επιλέγετε το «Κατεβάστε ένα αντίγραφο» των δεδομένων σας, κάτω αριστερά και αφού πληκτρολογήσετε τον κωδικό σας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα σας σταλεί το αρχείο των δεδομένων σας στη διεύθυνση email που έχετε δηλώσει.

Πώς να σταματήσετε την καταγραφή των κλήσεων και των μηνυμάτων:

 

  • Ανοίξτε το Messenger από το κινητό (είτε Android είτε iphone) και από το αρχικό μενού πατήστε την εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Στη συνέχεια, πατήστε «Άτομα» και απενεργοποιήστε τις «Συγχρονισμένες επαφές».

Μπορείτε επίσης να σταματήσετε την καταγραφή δεδομένων διαγράφοντας μόνιμα το λογαριασμό σας στο Facebook.