12-15

Πώς τα social media μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του

Στα κοινωνικά δίκτυα βλέπουμε μία επεξεργασμένη φωτογραφία της στιγμής, επιλεγμένη ακριβώς ώστε να προσελκύσει θαυμασμό – δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη καθημερινότητα κάποιου. Αυτό είναι κάτι που τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν άμεσα.

Η διαρκής αλληλεπίδραση των εφήβων με άλλους χρήστες και με πρόσωπα της δημοσιότητας που προκύπτει μέσα από τη χρήση κοινωνικών δικτύων επιφέρει αυτόματα συγκρίσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη ψυχολογία τους. Η έκθεση σε εικόνες αφύσικα λεπτού σώματος, γυναικών που ντύνονται με την τελευταία λέξη της μόδας και προωθούν πρότυπα ομορφιάς μπορούν να επηρεάσουν κυρίως κορίτσια στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, οπότε και το παιδί διαμορφώνει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και τη ψυχοσύνθεση του πάνω σε θέματα εμφάνισης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η αποδοχή από το παιδί ενός ελλιποβαρούς σώματος ως πρότυπο ομορφιάς αλλά και αρνητικές συμπεριφορές διατροφής (ανορεξία περιοριστικού και καθαρτικού τύπου). Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Όλοι θυμόμαστε την κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της μόδας τα προηγούμενα χρόνια όπου προβάλλονταν έντονα μοντέλα με επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος. Ευτυχώς, λόγω της γενικής κατακραυγής που υπήρξε και των έντονων αντιδράσεων, σήμερα ο χώρος της μόδας μπορούμε να πούμε ότι αυτορυθμίστηκε όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη τωρινή χρονική περίοδο τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη προώθηση προτύπων ομορφιάς και ενδυματολογικής μόδας. Αυτό γίνεται με τη θέαση και τη συνεπακόλουθη σύγκριση τόσο με πρόσωπα της δημοσιότητας (διασημότητες των κοινωνικών δικτύων, ιδίως Instagram/Facebook/Snapchat) τα οποία επηρεάζουν με τις επιλογές τους αλλά και με τη σύγκριση με «φίλους» που επίσης προβάλλουν τις επιλογές τους στη καθημερινότητα μέσα από selfies, φωτογραφίες και βίντεο.

Πόσο όμως εντονότερη μπορεί να είναι η σύγκριση με μία ιντερνετική διασημότητα σε σχέση με τη «φίλη» που γνωρίζει το παιδί στον πραγματικό κόσμο; Ενώ πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τις συγκρίσεις γενικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δυσαρέσκεια εικόνας σώματος, φαίνεται ότι η σύγκριση με την «κοινή θνητή φίλη» μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο τη ψυχολογία του παιδιού. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις έρευνες είναι ότι η έκθεση σε ελκυστικές εικόνες διασημοτήτων μπορεί να είναι επιζήμια για την εικόνα του σώματος της έφηβης, αλλά ο θαυμασμός για μία διαδικτυακή διασημότητα δεν σημαίνει και ότι υιοθετείται τυφλά το όποιο πρότυπο σώματος της, μάλλον το αντίθετο, θεωρείται περισσότερο ένα στοιχείο της μοναδικότητας της.

Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούμε να πούμε ότι επιτείνουν τις ήδη υπάρχουσες τάσεις σύγκρισης με τον περίγυρο κυρίως επειδή αφοσιωνόμαστε στην εικόνα που βλέπουμε εκείνη τη στιγμή χωρίς να εξετάζουμε άλλες παραμέτρους. Γινόμαστε παρατηρητές και ως τέτοιοι εστιάζουμε υπερβολικά σε συγκεκριμένα στοιχεία εμφάνισης, ενώ αν βρεθούμε στη πραγματική ζωή με τους φίλους/φίλες μας τότε η εικόνα θα είναι μόνο ένα στοιχείο της επαφής μας με αυτούς, οπότε και δεν θα έχει το χρονικό περιθώριο να μας επηρεάσει τόσο - δεν θα αφοσιωθούμε νοητικά σε κάθε της λεπτομέρεια. Είναι καλό να κρατάμε στο μυαλό μας το γεγονός ότι στα κοινωνικά δίκτυα βλέπουμε μία επεξεργασμένη φωτογραφία της στιγμής, επιλεγμένη ακριβώς ώστε να προσελκύσει θαυμασμό – δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη καθημερινότητα κάποιου. Συγκρίνουμε όμως τη δική μας εικόνα τη στιγμή εκείνη με την επεξεργασμένη, τελειοποιημένη εικόνα του άλλου, και αυτή η σύγκριση είναι άδικη.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.