4-6
6-12
12-15

Πώς βάζουμε όρια στις κονσόλες παιχνιδιών;

Στην προσπάθειά μας να θέσουμε κανόνες και χρονικούς περιορισμούς στη χρήση των videogames από τα παιδιά μας υπάρχουν εργαλεία-σύμμαχοι που μας βοηθούν. Ας τα γνωρίσουμε!

Ο εθισμός στην τεχνολογία είναι κάτι που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τους ειδικούς, με το gaming να έχει βρεθεί πολλές φορές κάτω από το μικροσκόπιο. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα κριτήρια που έχει θέσει, για να διαγνωσθεί ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια το άτομο θα πρέπει να παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά για τουλάχιστον ένα έτος.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό από πολύ νωρίς να θέτουμε όρια και κανόνες στα παιδιά όσον αφορά στη χρονική χρήση των videogames. Σε αυτή μας την προσπάθεια υπάρχουν εργαλεία- σύμμαχοι που μπορούν να μας βοηθήσουν αρκεί να γνωρίζουμε να τα ενεργοποιήσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον γονέα να ελέγξει ή και να περιορίσει τον χρόνο που το παιδί αφιερώνει σε κονσόλες παιχνιδιών όπως είναι το Playstation ή το Xbox.

Nα θυμάστε όμως ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι ο χρόνος που το παιδί σας παραμένει συνδεδεμένο ακόμα και εάν δεν λειτουργούν παιχνίδια ή εφαρμογές.

Όταν τελειώσει ο καθορισμένος χρόνος παιχνιδιού, τον οποίο μπορείτε να ορίσετε σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, στην οθόνη εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μια αναδυόμενη ειδοποίηση που ενημερώνει το παιδί ότι ο χρόνος παιχνιδιού του έχει λήξει.

Διαβάστε στο σχετικό άρθρο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.