6-12
12-15

Πότε το παιδί μου χρειάζεται κινητό;

Ο βαθμός ωριμότητας και υπευθυνότητας του παιδιού είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν είναι έτοιμο ή όχι να αποκτήσει το πρώτο του κινητό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό: Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να είμαστε σε επαφή με τα παιδιά μας οποτεδήποτε, οπουδήποτε.

Είναι όμως το παιδί μας αρκετά μεγάλο ή ώριμο για να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς, χωρίς ωστόσο να έχει μια εύκολη απάντηση. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Ποια παιδιά χρειάζονται πραγματικά ένα κινητό τηλέφωνο;

Ενώ το ερώτημα χρήσης κινητού τηλεφώνου τίθεται συνήθως με βάση την ηλικία, το ζήτημα κανονικά θα έπρεπε να τίθεται με βάση τις δραστηριότητες ενός παιδιού εκτός «προστατευμένου» περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που χρειάζονται κινητό τηλέφωνο είναι τα παιδιά που μετακινούνται πολύ χωρίς παρουσία συνοδού ή τα παιδιά που βρίσκονται πολλές ώρες σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σε αυτή την περίπτωση το κινητό λειτουργεί όπως ακριβώς και στους ενήλικες: Είναι ένας άμεσος τρόπος πρόσβασης και επικοινωνίας σε περίπτωση που παραστεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Η ηλικία σαφώς παίζει ρόλο αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την περίπτωση. Είναι μάλλον προφανές ότι ένα παιδί 5 ετών δεν θα πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Όμως ένα παιδί 10 ή 11 ετών που δαπανά πολλές ώρες σε μετακινήσεις ανάμεσα σε σχολείο και δραστηριότητες, χρειάζεται πολύ περισσότερο ένα κινητό τηλέφωνο από ένα παιδί 14 ετών που το φέρνει στο σπίτι το σχολικό λεωφορείο.

Η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα πρώτο βήμα ανεξαρτησίας και θα πρέπει να συνοδευτεί από ερωτήσεις του τύπου «είναι υπεύθυνο με τα πράγματά του, μπορεί να διαχειριστεί τις ελευθερίες που του δίνω, χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές με ασφάλεια»; Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν ένα παιδί «αξίζει» ένα κινητό τηλέφωνο και όχι το πόσα κεράκια έχει σβήσει στην τούρτα.

Η πρότασή μας:

Για να αποκτήσεις το 1ο του κινητό προσφέροντας του μια ασφαλή εμπειρία επικοινωνίας.