6-12
12-15

Το “Savoir Vivre” του Διαδικτύου

To ότι βρισκόμαστε πίσω από μια οθόνη δεν μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αγενείς ή προσβλητικοί. Και αυτό τα παιδιά οφείλουν να το καταλάβουν καλά.

Οι νέοι που βρίσκονται στη φάση της εφηβείας είναι αλήθεια ότι λαχταρούν να είναι μέλη μιας κοινότητας. Και με το Διαδίκτυο να έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή τους, η αίσθηση του ανήκειν κάπου συμπεριλαμβάνει πλέον και τον online κόσμο. Εκεί, οι έφηβοι αναζητούν μια κοινότητα αποτελούμενη από συνομηλίκους του, που θα μπορούσε να τους δώσει την ενθάρρυνση και υποστήριξη σε ό, τι ονειρεύονται. Ακόμη περισσότερο αυτό που πραγματικά λαχταρούν είναι η δημιουργία μιας βαθύτερης σύνδεσης με τα υπόλοιπα μέλη αυτής της κοινότητας.

Στην εποχή των social media και του Διαδικτύου η θεμελίωση ενός τρόπου επικοινωνίας αποδεκτού από όλους μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας μεταξύ εφήβων που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για τη ζωή. Στην πραγματικότητα το μόνο που απαιτείται είναι η ανταλλαγή απόψεων και περιεχομένου το οποίο δεν θα εξευτελίζει ή δεν θα προσβάλει τον συνομιλητή. Πρακτικά μιλάμε για έναν απλό οδηγό αστικής ευγένειας που θα επιτρέψει σε όλα τα μέλη μιας online κοινότητας να σταθούν και να «ανθίσουν» μέσα σε αυτή. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι χρειάζεται για να είσαι ευγενείς online ή ακόμα δεν κατανοούν την ανάγκη για κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η όποια αλληλεπίδραση γίνεται μέσω ενός υπολογιστή. Ιδού λοιπόν πως οι έφηβοι πρέπει να συμπεριφέρονται στο Διαδίκτυο προκειμένου να χτίσουν γύρω τους παρέες που δεν υπερβαίνουν τα εσκεμμένα:

  • Δέσμευση απέναντι στον εαυτό τους. Πρέπει να δώσουν μια υπόσχεση στον εαυτό τους ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική ή προσβλητική online συζήτηση. Πρέπει να κατανοήσουν ότι πολλές φορές οι λέξεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες πληγές και ζημία απ’ ό,τι οι πράξεις. Συνεπώς η παρουσία τους στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με τη λογική να προσφέρουν στον συνομιλητή και όχι να «κλέψουν» από αυτόν ή να τον μειώσουν.
  • Αγγελιαφόροι καλών ειδήσεων. Ο τρόπος για να δημιουργήσουν ένα πολιτισμένο περιβάλλον είναι μέσω της αναπαραγωγής καλών ειδήσεων και προσπαθειών. Αντιθέτως, κάθε τρολάρισμα, εξύβριση, επίθεση, απειλή πρέπει όχι μόνο να μην αναπαράγεται αλλά να τίθεται άμεσα εκτός συζήτησης και ο συνομιλητής που επιδιώκει να εφαρμόσει τέτοιες μεθόδους να απομονώνεται.
  • Ανοιχτές συζητήσεις. Όπως στις φυσικές διαπροσωπικές σχέσεις, έτσι και στις online οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Κάθε θέμα ή παρεξήγηση που τυχόν προκύπτει πρέπει να λύνεται άμεσα με τα εμπλεκόμενα μέρη να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τα «μου είπαν», «άκουσα» κ.λπ. δημιουργούν κλίμα καχυποψίας που σύντομα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη παρεξήγηση και εκατέρωθεν κατηγορίες.
  • Ευγενικοί με όλους. Το ότι μια συζήτηση διεξάγεται με την μεσολάβηση… bits και bytes δεν δικαιολογεί αλαζονική ή εχθρική συμπεριφορά προς κανέναν συνομιλητή. Πριν προσβάλουμε οποιονδήποτε θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα τολμούσαμε να κάνουν το ίδιο πράγμα και στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε τα πράγματα που λέμε online μπορούν να παραμείνουν εκεί για πάντα και μπορούν επίσης να παραμείνουν στη σκέψη κάποιου για πάντα. Γι 'αυτό να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα λόγια μας και τον αντίκτυπο που δημιουργούν στο Διαδίκτυο.