6-12
12-15
19/10/2018
Πηγή: Cyber Alert

"Say No!": Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. για τους διαδικτυακούς εκβιασμούς παιδιών

Πηγή: Cyber Alert
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης της Europol "Say No!" μας ενημερώνει για το sextortion.

Ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός των παιδιών, γνωστός και ως "sextortion", αφορά στη μεθοδολογία διαδικτυακών δραστών να προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φίλου, και συνομιλώντας μαζί τους, μέσω διαδικτυακών σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, κι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών με απατηλούς τρόπους, οι δράστες ζητούν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κ.λπ.).

Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφόσον τα παιδιά ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συναντηθούν με τα θύματά τους ή εκβιάζουν για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο οικείο περιβάλλον τους.

Πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παράγει, είτε γιατί δεν γνωρίζει (λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του.

Για τον λόγο αυτό η πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης "Say No!" απευθύνεται σε άτομα που στοχοποιούνται από επιτήδειους και συμβουλεύει:

«Μην ενδώσετε πληρώνοντας τον εκβιασμό και μην αισθάνεστε ντροπή να το καταγγείλετε στις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου - Αστυνομικές Αρχές».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Σκοπός της εκστρατείας είναι:

- Η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού
- Η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού», καθώς και
- Η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα των περιστατικών του «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού».
 

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού: 

1. Να μην μοιράσει άλλο υλικό.
2. Να αναζητήσει βοήθεια
3. Να μην διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, e-mail κ.λπ.).
4. Να διακόψει κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη, και
5. Να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).