12-15

Στην άβυσσο του Deep Web

To Διαδίκτυο κρύβει κινδύνους αλλά κυρίως ευκαιρίες. Ωστόσο υπάρχει ένα είδος Διαδικτύου το οποίο τα παιδιά μας δεν πρέπει να γνωρίσουν ποτέ.

Αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους της ψηφιακής εποχής με την διαφορά ότι είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Ο λόγος για το λεγόμενο Deep Web ή Dark Internet, κατά άλλους. Όπως και να το ονομάσουμε το γεγονός παραμένει το ίδιο: λίγοι άνθρωποι και ακόμα λιγότεροι νέοι μπορούν να ισχυριστούν ότι βούτηξαν στα βαθιά νερά του. Όλοι όσοι το κάνουν διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους. Τι στ’ αλήθεια  είναι το Deep Web;

Αχαρτογράφητα ύδατα

Πριν επισημάνουμε τους κινδύνους του Deep Web καλό θα ήταν να το περιγράψουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν. Το Deep Web δεν είναι κοινά προσβάσιμο από τον καθένα, οπότε τα όσα γνωρίζουμε είναι προϊόν των επίσημων αρχών ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ως Deep Web ορίζεται οποιαδήποτε διαδικτυακή πληροφορία η οποία δεν είναι ορατή ως περιεχόμενο στο γνωστό μας Web και δεν μπορεί να αναζητηθεί από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Προσοχή, δεν μιλάμε για νόμιμες κρατικές ή εταιρικές πληροφορίες, οι οποίες σωστά παραμένουν κρυφές από το κοινό. Αναφερόμαστε σε «ύποπτες» ιστοσελίδες, αναρτήσεις κ.λπ., που κατά κανόνα υποκρύπτουν εγκληματικές προθέσεις.

Στο ερώτημα γιατί το Deep Web δεν είναι ορατό η απάντηση είναι γιατί η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο μέσω ειδικών browsers όπως ο TOR (The Onion Project), ο οποίος αναπτύχθηκε αρχικά για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών. Χάρις στον TOR, ένας δικτυακός τόπος μπορεί να αποκρύπτει τα ψηφιακά του ίχνη, ενώ παράλληλα πρόσβαση στο Deep Web έχουν μόνον χρήστες που έχουν εγκαταστήσει τέτοιο λογισμικό στον υπολογιστή τους. Με άλλα λόγια κάθε δραστηριότητα στο Deep Web είναι κρυφή από όλους.

Οι κίνδυνοι

Όσον αφορά το μέγεθος, το Deep Web είναι αστρονομικά μεγάλο. Για να το θέσουμε σε πιο εύληπτη βάση, το Deep Web υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 500 φορές περισσότερο περιεχόμενο από το κανονικό Web. Και εδώ ερχόμαστε στο μεγάλο πρόβλημα αφού η συντριπτική πλειονότητα του περιεχομένου αυτού αφορά εγκληματικές πράξεις και δραστηριότητες.

Τρόποι προστασίας

Ευτυχώς για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, το ίδιο το Deep Web αποτελείται από ένα «κλειστό club» ανθρώπων που θέλουν να εκδηλώσουν ή να επεκτείνουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, οπότε μπορεί κανείς να μπλεχτεί στα «δίχτυα» του μόνο ηθελημένα και υπό προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε την ύπαρξή του, ώστε να είμαστε σωστά πληροφορημένοι και υποψιασμένοι για κάθε «ύποπτη» συμπεριφορά.