6-12
12-15

Συμβουλές για ασφαλή επικοινωνία

Υπάρχουν άτομα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την άγνοια και την ευπιστία των παιδιών μέσω της χρήσης των online υπηρεσιών και του Internet.

Παρόλο που ο κόσμος των υπολογιστών ανοίγει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για τα παιδιά, επεκτείνοντας τους ορίζοντές τους και εκθέτοντάς τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής, τα παιδιά είναι πιθανό να εκτεθούν και σε κινδύνους που θα προκύψουν στην πορεία αυτή.

Υπάρχουν άτομα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την άγνοια και την ευπιστία των παιδιών μέσω της χρήσης των online υπηρεσιών και του Internet. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια στην προσπάθεια αυτή. Θα ακούσουν και θα συμπάσχουν με τα προβλήματα των παιδιών, θα έχουν υπόψη τους τις νεότερες τάσεις και ενδιαφέροντα των παιδιών, ενώ σταδιακά θα επιχειρήσουν να εισαγάγουν σεξουαλικού ύφους περιεχόμενο στις συνομιλίες τους.

Μιας και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας είναι η περιέργεια, τα κάθε λογής αρπακτικά θα εκμεταλλευτούν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Είναι επομένως πιθανό το παιδί μας, σε κάποια στιγμή της online "ζωής" του, να έρθει σε επαφή με κάποιο τέτοιο άτομο. Ως γονείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αναγνωρίζοντας τα σημάδια και παρεμβαίνοντας προκειμένου να αποτρέψουμε τους κινδύνους.

Τι να κάνουμε;

  • Οφείλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά με το παιδί μας σχετικά με τις υποψίες μας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην επικοινωνία με τέτοια άτομα.
  • Περνάμε χρόνο με το παιδί μας online και του ζητάμε να μας μάθει τα πάντα σχετικά με τα αγαπημένα του site και υπηρεσίες.
  • Ενεργοποιούμε προγράμματα γονικού ελέγχου, ή κάποιου είδους software μπλοκαρίσματος. Αν και το e-chat είναι ένας μοναδικός τρόπος ώστε τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους, συνήθως βρίθει από αρπακτικά. Ιδιαίτερα η χρήση των chat rooms θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως το ότι χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα εργαλεία και μηχανισμούς, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε αυτά.
  • Έχουμε πάντα πρόσβαση στον online λογαριασμό του παιδιού μας και ελέγχουμε τακτικά το mail του. Εξηγούμε στο παιδί γιατί προβαίνουμε στην ενέργεια αυτή, ώστε να κατανοήσει τη σκοπιμότητά της.
  • Ξεκαθαρίζουμε πως ακόμα και εάν το παιδί έχει γίνει συμμέτοχο με τη θέλησή του σε οποιαδήποτε σεξουαλική ενέργεια, δεν ευθύνεται γι' αυτό και πως είναι το θύμα. Ο ενήλικος φέρει πάντοτε το βάρος και την απόλυτη ευθύνη για τις πράξεις αυτές.
  • Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία αναγνώρισης κλήσης, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν κάποιος καλεί το παιδί μας. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν τέτοια δυνατότητα, καθώς και δυνατότητα απόρριψης και μπλοκαρίσματος εισερχομένων κλήσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτραπούν τα άτομα αυτά από το να καλούν ανώνυμα.
Σε κάθε περίπτωση κρατάμε ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί μας έτσι ώστε ακόμα και αν έχει κάνει το ίδιο κάτι λάθος, να μη φοβηθεί να έρθει να μας το εμπιστευτεί.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.