4-6
6-12
12-15

Σύστημα PEGI: εργαλείο «σύμμαχος» για τους γονείς

Δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού μας. Το ευρωπαϊκό σύστημα PEGI δίνει λεπτομερείς «συστάσεις» στους γονείς για το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού. Αρκεί να γνωρίζουμε να διαβάζουμε τα εικονίδια…

 

 

Ένας σημαντικός «σύμμαχος» στην προσπάθεια των γονιών να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με διαδικτυακά/ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι το σύστημα διαβάθμισης ηλικίας πανευρωπαϊκών πληροφοριών παιχνιδιών (PEGI), το οποίο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2003, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες, έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρείται πρότυπο ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.

Πρόκειται για ένα σύστημα που παρέχει σε γονείς και κηδεμόνες λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με την καταλληλότητα του περιεχομένου ως προς την ηλικία, με τη μορφή ηλικιακών σημάνσεων και περιγραφικών ενδείξεων περιεχομένου στις συσκευασίες των παιχνιδιών αλλά και γενικότερα σε περιεχόμενο ψυχαγωγίας όπως είναι οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές ή οι εφαρμογές για κινητά. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορούν από την πρώτη στιγμή που θα πιάσουν στα χέρια τους τη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή που θα δουν μια εφαρμογή, να καταλάβουν αν είναι κατάλληλο το περιεχόμενο για την ηλικία του παιδιού τους. Προσοχή όμως: Η βαθμολογία PEGI αφορά στην καταλληλότητα ενός παιχνιδιού ως προς την ηλικία και όχι ως προς το επίπεδο δυσκολίας.

Αν και το PEGI είναι ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα, κάθε παιχνίδι για τις κονσόλες παιχνιδιών της Microsoft, της Nintendo και της Sony, καθώς και κάθε διαδικτυακό παιχνίδι από τους κυριότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εκδότες, φέρει διαβάθμιση PEGI. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης παιχνιδιών απαιτούν συνήθως τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση να φέρουν επισήμανση PEGI και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί κάποιο παιχνίδι προς πώληση χωρίς διαβάθμιση PEGI.

Ποια η διαδικασία διαβάθμισης ενός παιχνιδιού:

Ο εκδότης ενός παιχνιδιού συμπληρώνει ένα online έντυπο αξιολόγησης το οποίο και αποστέλλει στον διαχειριστή του συστήματος PEGI. Το εν λόγω ερωτηματολόγιο επικεντρώνεται στο περιεχόμενο του προϊόντος, εξετάζοντας την πιθανή παρουσία βίας, κακής γλώσσας και άλλου οπτικοακουστικού περιεχομένου που μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Στη συνέχεια, το συμπληρωμένο έντυπο εξετάζεται και χρησιμοποιείται ως βάση για τον έλεγχο του περιεχομένου του παιχνιδιού καθώς επιτρέπει στον διαχειριστή να εστιάζει στα τμήματα ή τις πτυχές του παιχνιδιού που είναι πιο πιθανόν να επηρεάσουν τη διαβάθμιση. Οι καταναλωτές οι οποίοι διαφωνούν με μια διαβάθμιση μπορούν να επικοινωνήσουν με το διαχειριστή και να υποβάλουν καταγγελία.

Η κατάταξη του παιχνιδιού/εφαρμογής/ψυχαγωγικού περιεχομένου γίνεται σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας ή εμφανίζεται στην οnline έκδοσή του, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.

Επιπρόσθετα αντίστοιχα εικονίδια εμφανίζονται όταν το περιεχόμενο έχει χαρακτηριστεί και ως προς το περιεχόμενό του.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι σημαίνει κάθε εικονίδιο εδώ: https://pegi.info/page/what-do-labels-mean

 

 

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.