6-12
12-15

Τα απλά κόλπα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας κυβερνοεγκληματίας

Με αυτές τις απλές τεχνικές, οι επιτήδειοι στο διαδίκτυο προσπαθούν να ξεγελάσουν μικρούς και μεγάλους.

Είναι ένα γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση: ενώ οι επαγγελματίες αγωνίζονται να αποτρέψουν εξελιγμένες εισβολές στον κυβερνοχώρο, πολλοί από εμάς παραμένουν ευάλωτοι σε απλά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν κακόβουλοι προκειμένου να μας εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους.  Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα «phishing» e-mails που φαίνεται να προέρχονται από μια τράπεζα, το Paypal ή κάποιο άλλο γνωστό οργανισμό αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο εγκληματιών, πρόθεση των οποίων είναι να μας αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες ή να καταφέρουν να κλέψουν τα χρήματά μας.

Μάλιστα, πέρα από τα emails που μπορεί να καταλήξουν σε εκβιασμό, μερικές φορές οι εισβολείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακόμα και SMS ή τηλεφωνικές κλήσεις. Το κόλπο είναι απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό: ενημέρωση ότι η συσκευή μας έχει μολυνθεί και προσφορά  για να τη "διορθώσουν" μέσω της εγκατάστασης λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης.

Για ένα τέτοιο περιστατικό ενημέρωσε άλλωστε το κοινό πρόσφατα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εκβιαστικό e-mail ανακοίνωνε στον παραλήπτη ότι η συσκευή του έχει προσβληθεί από ιό που κατέγραφε σε βίντεο το χρήστη και ζητούσε καταβολή χρημάτων σε κρυπτονόμισμα για να μην προβεί σε δημοσιοποίηση του υλικού.  Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε επίσημη ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Καθημερινά, οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν  νέους και ευφάνταστους τρόπους επιθέσεων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ψηφιακή μας δραστηριότητα και να έχουμε μιλήσει στα παιδιά μας για τέτοιου είδους περιστατικά που μπορεί να συμβούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας πάντως οι διαδικτυακές απάτες είναι το συνηθέστερο για το οποίο καλείται να επέμβει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.