6-12
12-15

Τα μυστικά για passwords που αντέχουν

Οι κωδικοί ασφαλείας είναι σαν τα κλειδιά του σπιτιού μας: Δεν τα εμπιστευόμαστε στον οποιοδήποτε.

Η χρήση ισχυρού password είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια και η ταυτότητά μας. Το καλύτερο σύστημα ασφάλειας στον κόσμο μπορεί να αποδειχθεί άχρηστο στην περίπτωση που ένα κακόβουλο άτομο διαθέτει το νόμιμο username και password.

Τα passwords μας αποτελούν τον παραδοσιακό τρόπο απόδειξης της ταυτότητάς μας κατά την επίσκεψή μας σε Web sites, τη χρήση email λογαριασμών αλλά και του υπολογιστή μας του ίδιου.

Τα passwords συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το username. Παρ' όλα αυτά, στα ασφαλή sites πιθανώς να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους ταυτοποίησης, όπως ένα ξεχωριστό PIN ή κάποια άλλη αξιομνημόνευτη πληροφορία. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα κληθούμε να εισαγάγουμε μόνο συγκεκριμένους χαρακτήρες από το password μας για πρόσθετη ασφάλεια.

Οι επιτήδειοι θα μπορούν να επιτελέσουν απάτες και άλλα εγκλήματα, όπως:

  • Πρόσβαση στον τραπεζικό μας λογαριασμό
  • Αγορά αντικειμένων online με τα χρήματά μας
  • Πλαστοπροσωπία σε sites social networking και dating
  • Αποστολή email εξ ονόματός μας
  • Πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες του υπολογιστή μας.
  • Πώς θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Δημιουργούμε ένα password που έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες (και περισσότερους αν χρειάζεται μιας και τα μεγαλύτερα passwords αποδεικνύονται πιο δύσκολα στο να «σπάσουν») έναν συνδυασμό από πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα πληκτρολογίου όπως τα @ # $ % ^ & * ( ) _ +. Βέβαια πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η εναλλαγή γραμμάτων σε αριθμούς (για παράδειγμα το Ε σε 3 και το i σε 1) είναι τεχνικές πολύ οικείες στους επιτήδειους.

Δε χρησιμοποιούμε το username, το πραγματικό ή το επαγγελματικό μας, ονόματα μελών οικογένειας ή κατοικίδιων, ημερομηνίες γενεθλίων δικών μας ή οικογενειακών, την αγαπημένη μας ομάδα ποδοσφαίρου ή άλλες λέξεις που μπορεί κάποιος εύκολα να ανακαλύψει με λίγη γνώση του background μας, αριθμητικές ή αλφαβητικές ακολουθίες ή μια μια απλή λέξη του λεξικού, την οποία μπορεί κάποιος να ανακαλύψει με τη χρήση ειδικών hacking προγραμμάτων.

Να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι όταν επιλέγουμε αριθμητικά passwords ή PINs δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς αύξοντες ή φθίνοντες (για παράδειγμα 4321 ή 12345), διπλότυπους αριθμούς (1111) ή εύκολα αναγνωρίσιμα μοτίβα (π.χ. το 14789 αποτελεί μία «γωνία» στο αριθμητικό πληκτρολόγιο).