6-12
12-15

Τι είναι το Text bullying και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Ένα σύνθετο φαινόμενο διαδικτυακού εκφοβισμού που απαιτεί την προσοχή των γονέων προκειμένου να μην καταστεί απειλητικό για τα παιδιά.

Το Text bullying είναι μια μορφή bullying κατά την οποία το παιδί λαμβάνει απειλητικά ή εν γένει προσβλητικά μηνύματα κειμένου από άλλους. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και το sexting, αλλά και η αποστολή σεξουαλικής φύσης μηνυμάτων σε κάποιον ή για κάποιον. Το Text bullying μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο και είναι κάτι που συναντάται σε νεαρά παιδιά και εφήβους. Είναι πιθανό να έχει άσχημα αποτελέσματα, ενώ οι γονείς να μην έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει, αν και είναι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κινητές συσκευές ήδη από το Γυμνάσιο είναι η πλειονότητα, και είναι σε αυτές τις ηλικίες όπου συναντάμε περισσότερο το Text bullying.

Αν και οι γονείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποσπάσουν το κινητό του παιδιού τους για να το προστατεύσουν από το Text bullying, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανόν καταλήξουν να το απομονώσουν από κοινωνικές επαφές. Βασικός λόγος που οι έφηβοι δεν αναφέρουν το Text bullying είναι ο φόβος πως θα χάσουν το κινητό τους. Υπάρχουν, εντούτοις, τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα:

  • Μιλάμε στα παιδιά σχετικά με το Text bullying, ενώ τονίζουμε ότι αν πέσουν θύματα δεν σημαίνει ότι το φταίξιμο είναι δικό τους. Τονίζουμε ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους, ακόμα και αν μέρος της ευθύνης τα βαραίνει, και επενδύουμε στη μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης, ώστε αν κάτι συμβεί να μας το εμπιστευτούν.
  • Λέμε στα παιδιά να είναι προσεκτικά σε ποιον δίνουν το νούμερο του κινητού τους, ενώ δεν θα πρέπει ποτέ να δίνουν τον αριθμό του κινητού των φίλων τους προτού τους ρωτήσουν.
  • Υπενθυμίζουμε στα παιδιά πως δεν πρέπει να απαντούν σε μηνύματα από άτομα που δεν γνωρίζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι bullies στέλνουν τυχαία κείμενα προς κάθε κατεύθυνση και περιμένουν να δουν ποιος θα απαντήσει.
  • Τα παιδιά δεν θα πρέπει να απαντήσουν στο bullying, αλλά αντίθετα θα πρέπει να το αναφέρουν στο γονέα. Εφόσον το μήνυμα είναι σεξουαλικό ή απειλητικό, θα πρέπει να το αναφέρουν στην αστυνομία, όπου θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
  • Μαθαίνουμε στο παιδί να σκέφτεται πως δεν πρέπει να αποστέλλει σε κάποιον άλλο οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή, κάνοντάς τον να νιώσει άβολα. Είτε πρόκειται για "πλάκα" είτε για κάτι που αφορά άλλο παιδί, είναι πιθανό να εκληφθεί με το λάθος τρόπο ή να αποσταλεί και σε άλλα άτομα στη συνέχεια. Ένας κανόνας που το παιδί μπορεί να ακολουθήσει είναι ο εξής: Εφόσον έχει αμφιβολίες, απλά δεν στέλνει το μήνυμα.
  • Μιλάμε στο παιδί σχετικά με το πώς τα μηνύματα και οι φωτογραφίες, εφόσον «ποσταριστούν» online, φεύγουν από το δικό τους έλεγχο και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Οπότε είναι πολύ σημαντικό πριν προβούν σε οποιαδήποτε δημοσίευση να το έχουν σκεφτεί καλά.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.