2-4
4-6
6-12

Τι λέει ο κανόνας 3-6-9-12 για τα παιδιά και τις οθόνες

«Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6, καθόλου διαδίκτυο πριν από τα 9 χρόνια και καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 12».

Τα σημερινά παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους. Η πρόσφατη έρευνα της MRB για λογαριασμό της COSMOTE κατέδειξε ότι τα Ελληνόπουλα σερφάρουν στο διαδίκτυο από την ηλικία των 5 ετών. Όλο και περισσότεροι ειδικοί πάντως κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παιδί το διαδίκτυο και γενικότερα η έκθεση σε οθόνες σε πολύ μικρή ηλικία.

Ο SergeTisseron από τους πιο γνωστούς Γάλλους ψυχαναλυτές-ψυχίατρους, στη χώρα του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των σχέσεων των νέων με τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στους νέους ανθρώπους, ανέπτυξε το 2008 τον κανόνα «3-6-9-12» ο οποίος υιοθετήθηκε πλήρως τρία χρόνια αργότερα από τη Γαλλική ένωση παιδιάτρων.

Τι μας λέει αυτός ο κανόνας:

«Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6, καθόλου διαδίκτυο πριν από τα 9 χρόνια και καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 12».

Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια

Σύμφωνα με τη θεωρία του Serge Tisseron η τηλεόραση πριν από την ηλικία των 3 ετών βλάπτει την ανάπτυξη του παιδιού. Η συνήθεια μάλιστα που έχουν οι περισσότεροι γονείς να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει μόνιμα είναι η αιτία που πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να συγκεντρώνονται. «Οι γονείς έχουν την τάση να υποτιμούν το πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες των ψηφιακών εργαλείων στο μικρό παιδί, και να υπερεκτιμούν τη βαρύτητα των προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση των ίδιων ψηφιακών εργαλείων στην εφηβεία, ενώ πρόκειται γενικά για την περίοδο κατά την οποία αποκτώνται αυτόματα αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα για τη χρήση τους» τονίζει ο ίδιος.

Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα 6 χρόνια

Κατά τον Γάλλο ψυχίατρο το παιδί μπορεί να παίζει με αυτές τις συσκευές, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ως οικογενειακές συσκευές. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι μόλις το παιδί γίνει ιδιοκτήτης των συσκευών αυτών, η χρήση τους γίνεται ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές για να ηρεμήσουμε το παιδί, ή το βράδυ πριν κοιμηθεί, επειδή οι φωτεινές πηγές οι οποίες χρησιμοποιούνται διαταράσσουν τους ρυθμούς του ύπνου.

Καθόλου Ίντερνετ πριν από τα 9 χρόνια- καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τα 12

Από την ηλικία των 9 και μετά, σύμφωνα με το γνωστό Γάλλο ψυχίατρο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα δικαίωμα και δεν είναι απαγορευτική, υπό μια βασική προϋπόθεση. Να πλοηγούνται πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Για τον Tisseron «internet με επίβλεψη» δε σημαίνει να στεκόμαστε πίσω από το παιδί κάθε φορά που μπαίνει στο ίντερνετ, ούτε να παρακολουθούμε καθετί που κάνει, κοιτάζοντας το ιστορικό, αλλά πρώτον να προετοιμάσουμε το παιδί και δεύτερον μεταξύ 6 και 9 χρόνων, να του εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς κανόνες του internet:

  1. Ό, τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει «δημόσιο»
  2. Ό, τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα
  3. Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις στο διαδίκτυο

Πόσος χρόνος είναι πολύς χρόνος;

Ο Serge Tisseron επισημαίνει: «Για παιδιά από 3 μέχρι 6 χρόνων, οι γονείς μπορούν να περάσουν προοδευτικά από τη μια ώρα στις δύο ώρες την εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στη συνέχεια προοδευτικά στις έξι ώρες την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ο στόχος είναι ο χρόνος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια κι αν είναι η ηλικία

 

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.