6-12
12-15

Τι παθαίνει το σώμα των παιδιών μετά από ώρες μπροστά σε μια οθόνη

Το ξέρετε ότι η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα;

Οι περισσότερες ανησυχίες των γονέων σχετικά με τα παιδιά και το Διαδίκτυο έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας, cyberbullying κ.λπ. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που λίγοι γνωρίζουμε και ακόμα λιγότεροι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Μιλάμε για τους τραυματισμούς και τις κακώσεις που προκαλούνται στο ανθρώπινο σώμα από την πολύωρη παραμονή σε μια καρέκλα, μπροστά στην οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Τέτοιες κακώσεις προκαλούνται, όπως είναι φυσικό και σε εκείνα στα παιδιά που χρησιμοποιούν πολλές ώρες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ας δούμε τις συνηθέστερες από αυτές αλλά και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

  • 1. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Είναι μια πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο του καρπού, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα και πόνο στον καρπό ή και στο χέρι.
  • 2. Επικονδυλίτιδα: Είναι ο πόνος στην περιοχή του αγκώνα και υποδεικνύει την ύπαρξη φλεγμονής.
  • 3. Τενοντίτιδα: Εννοούμε τη φλεγμονή ενός τένοντα, δηλαδή των «ινών» που μεταφέρουν την κίνηση από τους μυς του σώματός μας στα οστά.
  • 4. Αυχενικό σύνδρομο: Η λεγόμενη και πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, εκδηλώνεται με πόνους στην περιοχή του αυχένα και εμφανίζεται συχνά σε όσους κάθονται σε στάση προβολής – δηλαδή σκύβουν μπροστά – όταν κάθονται μπροστά σε μια οθόνη.

Η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι η εργονομία, δηλαδή η σωστή τοποθέτηση της οθόνης, του πληκτρολογίου και του ποντικιού αλλά και η σωστή θέση εργασίας του χρήστη.

  • - Θέση ποδιών: τα πόδια των παιδιών που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα, με τις κνήμες και τους γοφούς να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 με 100 μοιρών μεταξύ τους.
  • - Θέση πλάτης: η πλάτη των παιδιών πρέπει να ακουμπά σε μαλακή υποστήριξη. Επίσης πρέπει να κάθονται με όρθια πλάτη και όχι καμπουριασμένα.
  • - Θέση καρπών: οι καρποί πρέπει να ακουμπάνε στην επιφάνεια εργασίας και όχι να βρίσκονται στον αέρα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικά μαξιλαράκια που τοποθετούνται κάτω από τους καρπούς.
  • - Θέση οθόνης: η κορυφή της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το μέτωπο των παιδιών. Επίσης τα παιδιά πρέπει να κάθονται τουλάχιστον 70 πόντους μακριά από την οθόνη.
  • - Θέση πληκρολογίου: το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση πάνω στο γραφείο ώστε τα χέρια του παιδιού να το φτάνουν άνετα. Πόσο άνετα; Τόσο ώστε ο αγκώνας να είναι σε θέση περίπου 90 μοιρών.

 

Η πρότασή μας:

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.