6-12
12-15

Video-Chat και Web cams: Μέτρα ασφάλειας

H κάλυψη της webcam όταν είναι ανενεργή ακόμα και με ένα απλό αυτοκόλλητο είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να μας «κατασκοπεύει».

Οι webcams έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως δημοφιλείς και χρήσιμες τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα άτομα νεαρής ηλικίας. Το ίδιο ισχύει και για το Instant Messaging (IM) με βίντεο, το οποίο είναι πλήρως προσβάσιμο σε όλους όσους διαθέτουν μια σύνδεση στο Internet και μια Webcam.

Χάρη σε υπηρεσίες όπως το Skype,το Viber, το messenger κ.α τα παιδιά μπορούν να συνομιλούν με συγγενείς και φίλους τους αλλά και να κάνουν βιντεοκλήσεις με περισσότερα από ένα άτομα. Επιπλέον, κάποιες παιχνιδομηχανές επιτρέπουν τη χρήση κάμερας για video chat με συμπαίκτες.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό ΙΜ όμως, όπου τα παιδιά απλά γράφουν στον υπολογιστή, με το video chat δεν υπάρχει η δυνατότητα ανωνυμίας. Το γεγονός πως το πρόσωπο είναι πάντα ορατό σε όλους, αποτελεί από μόνο του ένα θέμα που απαιτεί την προσοχή μας. Πολλώ δεν μάλλον, όταν γνωρίζουμε πως τα παιδιά αγαπούν να αποσπούν την προσοχή και να έχουν ένα ακροατήριο στη διάθεσή τους – αυτό μπορεί να τα κάνει πιο τολμηρά και να προβούν σε περισσότερες αποκαλύψεις του σώματός τους.

Επομένως, είναι σημαντικό για τους γονείς να λάβουν κάποια μέτρα που θα αποτρέψουν οποιοδήποτε πρόβλημα:

  • Ηλικιακά όρια – χρονικά όρια

Απλά και μόνο επειδή ένα laptop συνοδεύεται από webcam δεν σημαίνει πως το παιδί θα πρέπει να τη χρησιμοποιεί. Καλό θα είναι, οποιοδήποτε chatting με συγγενικά πρόσωπα ή φίλους να γίνεται με την παρουσία του γονιού. Chatting με αγνώστους απαγορεύεται.

Μιας και το video chat μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρονοβόρο, όπως και οι περισσότερες online δραστηριότητες, βεβαιωθείτε πως έχετε έρθει σε συνεννόηση με τα παιδιά, σχετικά με το χρόνο που θα αφιερώσουν στο video chatting.

  • Κατανόηση της τεχνολογίας

Καλό είναι οι γονείς να ανοίξουν έναν λογαριασμό, στον οποίο να συνδεθεί όλη η οικογένεια. Εφόσον το παιδί μάθει πως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί έναν τρόπο για να παραμείνει σε επαφή με την οικογένειά του, τότε ο κίνδυνος άσκοπης και λανθασμένης χρήσης θα μειωθεί.

  • Κανόνες συμπεριφοράς

Δείχνουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται ευγενικά και να σέβονται τους άλλους, υποδεικνύοντάς τους ότι την ίδια συμπεριφορά πρέπει να επιδεικνύουν όταν κάνουν video chat με φίλους τους.

  • Ρυθμίσεις απορρήτου

Τα περισσότερα chat προγράμματα συνοδεύονται από ρυθμίσεις απορρήτου. Οι γονείς μπορούν να τις προκαθορίσουν ώστε να επιτρέπονται επαφές αποκλειστικά από τη λίστα φίλων. Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις που αποτρέπουν την αναζήτηση ώστε κανείς να μην μπορεί να αναζητήσει το όνομα του παιδιού και να έρθει σε επαφή μαζί του. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να ρυθμίσουν τον Web browser, με σκοπό να περιορίσουν τα sites που θα επισκεφτεί το παιδί, προκειμένου να αποφύγει την περίπτωση του video chat σεξουαλικού περιεχομένου ενώ ταυτόχρονα να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τα επισκέπτεται.

  • Προσοχή στο τι ποστάρουμε

Τα προγράμματα video επιτρέπουν την εγγραφή βίντεο και εφόσον κάτι καταγραφεί μπορεί να διατηρηθεί για πάντα στο Διαδίκτυο και να γίνει προσβάσιμο στο ευρύ ανώνυμο κοινό. Φροντίστε το παιδί να μείνει μακριά από video chat sites που τα συνδέουν αυτόματα με αγνώστους, επίσης...αγνώστων προθέσεων.

Η πρότασή μας:

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.