2-4
4-6
6-12
12-15

1 στους 2 γονείς χρειάζεται υποστήριξη για την ψηφιακή καθοδήγηση του παιδιού του

Από την ηλικία των 5 ετών σερφάρουν τα Ελληνόπουλα, το 93% των παιδιών όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και οι γονείς ζητούν βοήθεια για να συμβουλεύουν σωστά τα παιδιά τους.

Επιμόρφωση και καθοδήγηση δηλώνει ότι χρειάζεται το 50% των γονιών στην προσπάθεια που καταβάλλει να βοηθήσει τα παιδιά να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η MRB Hellas για λογαριασμό της COSMOTE. Σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

 

Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

 

Όπως καταδεικνύεται από την έρευνα, όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα τόσο περισσότερο εμπιστεύεται το διαδίκτυο και αναγνωρίζει τα οφέλη του. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών πάντως σε ποσοστό 74% θεωρεί θετική την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο, διακατέχεται όμως από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%) όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους. Κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι η «υπερβολική ενασχόληση με το Internet» (78%), η «έκθεση σε επιβλαβές/ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%), η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%) και η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%).

 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της MRB για λογαριασμό της COSMOTE είναι ότι το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το παιδί του είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από την χρήση του Internet και των Social Media. H εμπειρία αφορούσε σκηνές και εικόνες βίας σε παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό γενικά και εικόνες / σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου.

 

Από την ηλικία των 5 ετών «σερφάρουν» τα Ελληνόπουλα στο διαδίκτυο

 

Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών (12 έως 18 ετών) η διείσδυση είναι καθολική όπως καθολική είναι και η χρήση από τους γονείς (98%) ενώ στην ηλικιακή ομάδα 5 ως 11 ετών η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και την πλοήγηση στο διαδίκτυο τόσο από γονείς όσο και από παιδιά είναι πρωτίστως το smartphone και ακολουθεί το tablet.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η χρήση του διαδικτύου τόσο από γονείς όσο και από παιδιά είναι καθημερινή, με τους γονείς μάλιστα να το χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 2,5 ώρες τη μέρα και τα παιδιά μισή ώρα λιγότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα τα παιδιά χρησιμοποιούν το Internet τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του Internet από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και βλέπουν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευση τους και επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας) ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).

Μεθοδολογικές πληροφορίες Έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Η συλλογή των συνεντεύξεων ξεκίνησε στις 14/3/2018 και ολοκληρώθηκε στις 21/3/2018. Το συνολικό δείγμα της έρευνας ήταν 600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις. 

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.

Νέα οικογενειακά προγράμματα COSMOTE Mobile Family με όρια χρήσης στα mobile data για να έχει κάθε παιδί τα data που πραγματικά χρειάζεται.

Σχετικά Άρθρα

Next chapter
Εκδηλώσεις