4-6
6-12
12-15

Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Η καλύτερη πρόληψη είναι η καλή σχέση με τα παιδιά μας»

Ο γνωστός ψυχίατρος μιλά για τη χρήση του διαδικτύου από τα σημερινά παιδιά, εξηγεί το ψυχολογικό υπόβαθρο και δίνει τις συμβουλές του στους γονείς.

Ο αναγνωρισμένος ψυχίατρος-νευρολόγος-παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρίας Αναλυτικής, Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Ματθαίος Γιωσαφάτ γίνεται συνεχώς δέκτης ανησυχιών από γονείς των οποίων τα παιδιά αφιερώνουν άπειρες ώρες μπροστά στις οθόνες.

Και ενώ παραδέχεται ότι «το διαδίκτυο άνοιξε τεράστιους ορίζοντες στην ανθρωπότητα» εντούτοις επισημαίνει ότι «έχει πολλά καλά αλλά, αναπόφευκτα, και πολλά κακά». Ένα από αυτά θεωρεί την απομάκρυνση των μελών της κοινωνίας.

Καθώς πολλοί είναι οι γονείς που τον συναντούν γιατί προβληματίζονται για τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους, δεν γνωρίζουν να χειριστούν θέματα εθισμού, ή και παρακολούθησης ακατάλληλου περιεχόμενου, είναι πλήρως εξοικειωμένος με τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Πολλά παιδιά ασχολούνται ώρες, 10-12 ώρες, κοιμούνται στις 2. Άλλοι γονείς επεμβαίνουν, άλλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν κι έρχονται εδώ και ρωτάνε» μας εξηγεί.

- Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από την υπερβολική χρήση και πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός τους παρακολουθώντας ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο;

- Ποια είναι η βαθύτερη ψυχολογική αιτία του εθισμού στο διαδίκτυο;

- Η απαγόρευση είναι η λύση στο πρόβλημα ή μήπως όχι;

- Ποιες ιδιαίτερες ανάγκες έχουν οι έφηβοι και ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών;

Δείτε στα βίντεο τις απαντήσεις που δίνει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ για θέματα που μας απασχολούν όλους.