2-4
4-6
6-12

8 τρόποι να (δια)δικτυωθούμε καλύτερα ως οικογένεια

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, που γιορτάζεται στις 15/5, είναι μια καλή αφορμή να σκεφτούμε τις οικογενειακές μας συνήθειες. Επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους αγαπημένους μας; Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε οικογενειακές δραστηριότητες;

 

Ποιος είναι ο ρόλος μας ως γονείς και ως οικογένεια στη σημερινή ψηφιακή εποχή; 

Μπορεί με το πέρασμα των δεκαετιών η κοινωνική δομή της οικογένειας να αλλάζει, δεν παύει όμως να αποτελεί το βασικό κύτταρο που διαμορφώνει την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Και στη νέα ψηφιακή εποχή που οι τεχνολογίες τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η οικογένεια είναι αυτή που θα ωθήσει τη νέα γενιά σε έναν νέο, καλύτερο κόσμο.

Τι δείχνουν τα στατιστικά:

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, «Internet και ασφαλής χρήση από τα παιδιά» (Μάρτιος 2018) οι περισσότεροι γονείς (75%) αναγνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο:

- Έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους.

- Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών.

- Είναι τόσο απαραίτητο σήμερα όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα.

- Έχει κινδύνους που όμως είναι αντιμετωπίσιμοι με σωστή ενημέρωση.

Τι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

Τον Απρίλιο του 2019 ο ΠΟΥ (World Health Organisation, www.who.int) εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των οθονών από τα παιδιά και επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερο φυσικό παιχνίδι.

- Τα παιδιά μικρότερα του 1 έτους δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές οθόνες αλλά πρέπει να αλληλεπιδρούν παίζοντας στο πάτωμα.

Γιατί όμως δίνουμε ένα κινητό σε ένα βρέφος για να χαζέψει θεωρώντας ότι δεν κάνουμε κάτι κακό;

- Τα παιδιά 2-4 ετών δεν πρέπει να μένουν περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα καθισμένα μπροστά σε οθόνες.

Γιατί όμως βλέπουμε νήπια να στέκονται με τις ώρες μπροστά σε μια τηλεόραση ή ένα τάμπλετ;

- Τα παιδιά 1-4 ετών πρέπει να περνούν τουλάχιστον 3 ώρες με μια ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα.

Γιατί όμως οι γονείς, νιώθοντας συνεχώς τόσο κουρασμένοι, αναθέτουμε συχνά το παιχνίδι στις "ψηφιακές νταντάδες";

8 πρακτικές για ισορροπημένες ψηφιακές δραστηριότητες:

1. Αναγνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη έκθεση των παιδιών μας σε οποιασδήποτε μορφής οθόνη (τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστής) αφορά στην υγεία τους, την οποία οφείλουμε να θωρακίσουμε. Η παχυσαρκία και ο εθισμός που προκύπτουν από την πολύωρη ακινησία μπροστά σε μια οθόνη θεωρούνται επίσημα ασθένειες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.

2. Γινόμαστε πρότυπα καλής συμπεριφοράς για το παιδί μας, τα οποία κοπιάρουν τις δικές μας συμπεριφορές. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για τις ανάγκες της δουλειάς μας, για ενημέρωση ή για λίγη χαλάρωση, δε γινόμαστε υποχείριά της.

3. Δίνουμε πάντα στα παιδιά εναλλακτικές της οθόνης επιλογές, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, τη δημιουργία μιας χειροποίητης κατασκευής, την ολοκλήρωση ενός παζλ, μια βόλτα στο πάρκο.

4. Αφιερώνουμε χρόνο για να παίξουμε με τα παιδιά μας, εντός ή εκτός σπιτιού, παρά την πιεστική καθημερινότητά μας. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά, εκτός από την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, χρειάζονται το παιχνίδι και την επαφή με τη φύση.

5. Εκπαιδεύουμε από νωρίς τα παιδιά στη σωστή χρήση των οθονών και θέτουμε όρια και κανόνες που θα τηρούνται από τα μέλη της οικογένειάς μας. Βάζουμε έτσι τις σωστές βάσεις ώστε μεγαλώνοντας το παιδί να χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μας και να μπορεί να κρίνει μόνο του τα θετικά ή τα αρνητικά της χρήσης του διαδικτύου.

6. Επιλέγουμε τα σαββατοκύριακα, ή κάποια από αυτά, να κάνουμε οικογενειακώς online detox - αφήνουμε τις οθόνες κατά μέρος και οργανώνουμε δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε όλοι.

7. Ενημερωνόμαστε σωστά, διαβάζουμε τις έγκυρες απόψεις ειδικών, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα οφέλη του διαδικτύου και τις σύγχρονες εξελίξεις.

8. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για το παιδί μας μέσα από μια σχέση ειλικρίνειας, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια οικογένεια που του παρέχει αγάπη και ασφάλεια, που νιώθει ότι οι γονείς του είναι πάντα κοντά του όσο κι αν τα χρόνια περνούν, αναζητά την ασφάλεια σε κάθε τομέα της ζωής του αποφεύγοντας ψηφιακές ή και άλλες παγίδες.

Φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, ας σκεφτούμε τον ρόλο μας ως γονείς στη νέα ψηφιακή εποχή και ας αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας εντός και εκτός οθόνης, παρέχοντάς τους εφόδια και ασφάλεια στην ανακάλυψη ενός νέου, καλύτερου κόσμου!