6-12
12-15

Ξεχωρίζοντας τις πραγματικά χρήσιμες εφαρμογές για παιδιά

«Εκατομμύρια εφαρμογές κατακλύζουν τα διάφορα stores. Όμως ποιες πραγματικά έχουν να προσφέρουν κάτι στα παιδιά;»

Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι παιδικές εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτούν τη γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλές από αυτές είναι πρόχειρα φτιαγμένες, με μόνο στόχο την προσέλκυση «πελατών» σε διάφορα προϊόντα (παιχνίδια, τρόφιμα κ.λπ.). Το μόνο που προσφέρουν στα παιδιά είναι επιφανειακή διασκέδαση, με ορατό μάλιστα τον κίνδυνο εθισμού. Στην πραγματικότητα, η επιλογή της κατάλληλης εφαρμογής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον για όσους γονείς αντιμετωπίζουν το ζήτημα τεχνολογία και παιδί με αυξημένη υπευθυνότητα.

Οι εφαρμογές που ενισχύουν την παιδική περιέργεια και υποστηρίζουν την κριτική σκέψη είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα είναι και απαραίτητες για την εισαγωγή των παιδιών στην τεχνολογία. Το ερώτημα είναι όμως, πώς μπορούμε να διακρίνουμε αυτές τις εφαρμογές και να τις ξεχωρίσουμε από τις υπόλοιπες. Ο σύντομος οδηγός που ακολουθεί και αποτελείται από τέσσερα απλά βήματα θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την αίσθηση κινδύνου σχετικά με ακατάλληλες εφαρμογές στο tablet ή το smartphone του παιδιού μας.

  • Επιλέγουμε εφαρμογές οι οποίες να προορίζονται για την ηλικία του παιδιού μας. Ελέγχουμε πρώτα εμείς το game play της εφαρμογής πριν την εγκαταστήσουμε στη συσκευή του παιδιού μας.
  • Σκεφτόμαστε ποιες δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσονται. Ενισχύεται η ικανότητα ανάγνωσης; Ενισχύεται η παρατηρητικότητα; Πρόκειται για αμιγώς ψυχαγωγική εφαρμογή; Πρώτα λοιπόν ξεκαθαρίζουμε τη σκέψη μας και έπειτα την «κατεβάζουμε» στην ηλεκτρονική συσκευή παιδιού μας.
  • Συζητάμε με το παιδί μας για να μάθουμε τι θέλει. Εντάξει, μπορεί οι μικροί μας φίλοι να μην είναι ακόμα ικανοί για να μπουν στη θέση του ψηφιακού οδηγού, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις επιθυμίες τους.
  • Ερευνούμε. Πριν κατεβάσουμε μια εφαρμογή αναζητούμε αξιολογήσεις και σχόλια από άλλους χρήστες που την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει.