4-6
6-12

Ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube: Πώς να προφυλάξω το παιδί μου

Θυμηθείτε: Οποιοδήποτε φίλτρο και να εγκαταστήσετε δεν προσφέρει 100% προστασία. Τα μικρά παιδιά πρέπει να πλοηγούνται πάντα υπό τη στενή επίβλεψη των γονιών τους.

Μια από τις αγαπημένες ψηφιακές ασχολίες μικρών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών είναι να παρακολουθούν, να μοιράζονται, να σχολιάζουν, να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους vloggers (video bloggers), να δημιουργούν το δικό τους κανάλι και να ανεβάζουν τα δικά τους βίντεο στο YouTube.

Η υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο είναι προσβάσιμη σε υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet και μέσω κινητών τηλεφώνων και η επιτρεπόμενη ηλικία για τους χρήστες ορίζεται από τα 13+ έτη. Είναι λοιπόν ένας εξαιρετικός τρόπος για τα παιδιά να ανακαλύπτουν νέα πράγματα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ψυχαγωγούνται. Αν σκεφτεί όμως κανείς ότι κάθε λεπτό ανεβαίνουν κατά μέσο όρο 300 ώρες βίντεο, κάθε μέρα προβάλλονται περίπου 5 δισεκατομμύρια βίντεο και ότι οι χρήστες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια εύκολα φτάνει στο συμπέρασμα ότι όλα  όσα είναι διαθέσιμα και όλα όσα γράφονται δεν είναι κατάλληλα για την ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των παιδιών.

Πώς θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο το παιδί να βρεθεί αντιμέτωπο με ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης: Είναι μια ρύθμιση "opt-in", που σημαίνει ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι να την ενεργοποιήσετε. Η ρύθμιση φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης και δεν εμφανίζονται βίντεο που έχουν επισημανθεί από άλλους χρήστες ως ακατάλληλα. H συγκεκριμένη ρύθμιση για να ισχύει θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιείτε (Mozilla Firefox, Google Chrome κ.α.) και σε όλους τους λογαριασμούς (στην περίπτωση που έχετε άλλο λογαριασμό εσείς και άλλο το παιδί σας).

Πατάτε πάνω δεξιά στην αρχική σελίδα του YouTube το εικονίδιο με τη φωτογραφία σας και επιλέγεται την επιλογή «Ρυθμίσεις».

Θα βρεθείτε σε αυτό το περιβάλλον όπου στο κάτω μέρος θα δείτε την επιλογή «λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης».

Πατήστε επάνω στην επιλογή, επιλέξτε το «ενεργή» και εν συνεχεία πατήστε «αποθήκευση».

Η ίδια περίπου διαδικασία ακολουθείται σε κινητά Android και σε iOS. Από το λογαριασμό μεταβαίνετε στις «ρυθμίσεις» εν συνεχεία στο «γενικά» και ενεργοποιείτε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης.

Το 2017 υπήρξε χρονιά ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας του YouTube για τους ανήλικους, με την υιοθέτηση μιας  στρατηγικής που στοχεύει περισσότερο στο "φιλτράρισμα" του περιεχομένου  των παιδικών του καναλιών  αλλά και στην αφαίρεση διαφημίσεων από περιεχόμενο  που χρησιμοποιεί προσφιλείς χαρακτήρες στα παιδιά για να προβάλλει περιεχόμενο άσεμνο, βίαιο και επιβλαβές για την παιδική ψυχολογία. 

Η ίδια περίπου διαδικασία ακολουθείται σε κινητά Android και σε iOS. Από το λογαριασμό μεταβαίνετε στις «ρυθμίσεις» εν συνεχεία στο «γενικά» και ενεργοποιείτε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης.

Το 2017 υπήρξε χρονιά ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας του YouTube για τους ανήλικους, με την υιοθέτηση μιας  στρατηγικής που στοχεύει περισσότερο στο «φιλτράρισμα» του περιεχομένου  των παιδικών του καναλιών  αλλά και στην αφαίρεση διαφημίσεων από περιεχόμενο  που χρησιμοποιεί προσφιλείς χαρακτήρες στα παιδιά για να προβάλλει περιεχόμενο άσεμνο, βίαιο και επιβλαβές για την παιδική ψυχολογία.

Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό και όλοι εμείς οι χρήστες πόσο μάλλον αν είμαστε και γονείς όταν εντοπίζουμε υλικό ακατάλληλο, επικίνδυνο για την παιδική ψυχολογία να το αναφέρουμε.

Η διαδικασία είναι απλή, απαιτεί ελάχιστο χρόνο και μπορούμε να διατηρήσουμε την ανωνυμία μας .

  • Κάτω από το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο που θέλετε να αναφέρετε πατήστε «Περισσότερα».
  • Στο αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε «Αναφορά».
  • Επιλέξτε τον λόγο που ταιριάζει καλύτερα με την παράβαση στο βίντεο.
Next chapter
Εκδηλώσεις