6-12
12-15

Ψηφιακό αποτύπωμα: Τι είναι και πώς το ελέγχουμε;

Ακόμα και αν δε χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο είναι πιθανό να έχουμε ψηφιακό αποτύπωμα από δημοσιεύσεις άλλων που μας αφορούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της online δραστηριότητας, είναι η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε βίντεο και φωτογραφίες με τους φίλους μας. Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ότι όλα όσα ποστάρουμε online –εμείς και τα παιδιά μας- διαμορφώνουν αυτό που είναι γνωστό ως «ψηφιακό αποτύπωμα».

Συγκεκριμένα, το ψηφιακό αποτύπωμα είναι μια συλλογή από όλα τα ηλεκτρονικά «ίχνη» που αφήνουμε πίσω μας καθώς πλοηγούμαστε στο Internet. Κάποια από αυτά είναι περιεχόμενο που οι ίδιοι συνεισφέρουμε εθελοντικά, όπως είναι το προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποια άλλα «ίχνη» είναι παθητικά, για παράδειγμα τα cookies που ένα online κατάστημα αποθηκεύει στον browser μας κ.ο.κ.

Ακόλουθα, παραθέτουμε κάποια χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τους γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά από ένα αρνητικό ψηφιακό αποτύπωμα, «χτίζοντας» αντίθετα ένα θετικό.

  • Προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού και το εκπαιδεύουμε να πράττει ανάλογα.
  • Συμβουλεύουμε το παιδί να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά τη διαδικτυακή του δραστηριότητα.
  • Το μαθαίνουμε, πολλές φορές μέσα και από το δικό μας παράδειγμα, να σκέφτεται πριν προβεί σε κάποια δημοσίευση. Ο,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.
  • Το παιδί οφείλει να κατανοήσει ότι με τον ίδιο ευγενικό τρόπο που φέρεται στην πραγματική ζωή θα πρέπει να φέρεται και κατά την ψηφιακή του δραστηριότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «ποστάρει» υλικό που μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου τρίτου
  • Κάθε φορά που συνδέεται από δημόσιο wi-fi, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του θα πρέπει να αποσυνδέεται από την υπηρεσία. Εφόσον παραμένει σε κατάσταση logon, άλλοι άνθρωποι πιθανώς να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του δίχως την άδειά του.
  • Για όσα παιδιά κάνουν χρήση ενός Instant Messenger, οι γονείς θα πρέπει να τα μάθουν να αποθηκεύουν τις συνομιλίες τους. Με τον τρόπο αυτόν, εφόσον κάποιος τα παρενοχλήσει με τη συμπεριφορά ή τα λεγόμενά του, θα έχουν τους καταγεγραμμένους διαλόγους ως απόδειξη.
  • Πρέπει να γίνεται σεβαστό το περιεχόμενο που ανεβάζουν ή μοιράζονται τρίτα άτομα. Για παράδειγμα, η φωτογραφία ενός φίλου ανήκει σε αυτόν και μόνο. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως έχει δικαίωμα να την κοινοποιήσει online μόνο εφόσον έχει τη συναίνεσή του. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα.