4-6
6-12

6 καλοκαιρινές στιγμές που οι οθόνες είναι περιττές

Θάλασσα, ξεγνοιασιά, παιχνίδι, βόλτες στα σοκάκια, άπειρες ηλιόλουστες στιγμές με τα παιδιά μας. Πόσο απαραίτητες είναι αλήθεια οι οθόνες στις διακοπές μας;

Θα απαντήσω με μία άλλη ερώτηση:

Τι μας είναι πραγματικά απαραίτητο ως οικογένεια στις διακοπές μας;

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ο πραγματικά ποιοτικός χρόνος και το χτίσιμο αναμνήσεων με τα παιδιά μας. Μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ, τηλεόραση;

Ναι, μπορεί! Εδώ θα διαβάσετε 6 στιγμές των διακοπών μας στις οποίες οι οθόνες καλό είναι να μπουν για λίγο στο περιθώριο:

1. Πρωινό ξύπνημα:

Επιτέλους, το ρολόι στο κινητό δεν έχει υπενθύμιση. Κοιμόμαστε όσο θελουμε, ξυπνάμε ό,τι ώρα θέλουμε και πόσο το έχουμε ανάγκη μικροί και μεγάλοι! Κάνουμε αγκαλιές στο κρεβάτι, απολαμβάνουμε τη ραστώνη, παίρνουμε το πρωινό μας χωρίς να βιαζόμαστε.

Εξαίρεση: Όταν πια θα έχουμε χορτάσει ύπνο, μια μέρα βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό, ξυπνάμε νωρίς και πάμε για πρωινό μπάνιο ή περίπατο στη φύση- είναι εμπειρία, δοκιμάστε το!

2. Στην παραλία:

Εδώ τα απαραίτητα είναι ήδη αρκετά και οι οθόνες μάλλον δεν ανήκουν σε αυτά. Πετσέτες, αντηλιακά, καπέλα, λίγα φρούτα, ένα βιβλίο ή και περιοδικό θα γεμίσουν τις ώρες μας στην παραλία. Το μυστικό είναι τα παιδιά να έχουν παρέα. Και η καλύτερη παρέα τους είμαστε εμείς και οι φίλοι τους.

Εξαίρεση: Χρησιμοποιήστε το κινητό για να βγάλετε φωτογραφίες και βιντεάκια, αλλά μπορείτε εναλλακτικά να πάρετε και μια υποβρύχια μηχανή με την οποία θα απαθανατίσετε τέλειες στιγμές κάτω από το νερό.

3. Στο ταβερνάκι:

Για τα παιδιά οι ώρες στην ταβέρνα των διακοπών είναι ατελείωτες. Και μόλις φάνε, γρήγορα θα βαρεθούν. Είναι η στιγμή που εμείς οι γονείς θέλουμε να πιούμε λίγη παγωμένη μπυρίτσα, να τα πούμε και να χαλαρώσουμε. Δεν χρειάζεται όμως να τους δώσουμε το κινητό μας «για να μας αφήσουν ήσυχους». Φροντίζουμε να καθίσουμε σε μια ταβέρνα πάνω στο κύμα, και τα παιδιά θα παίξουν μια χαρά πάνω στην αμμουδιά. Ή παίρνουμε μαζί μας μαρκαδόρους και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν πάνω στο χάρτινο τραπεζομάντηλο. Ή έχουμε μαζί κάρτες/παιχνίδια και παίζουμε μαζί τους.

Εξαίρεση: Καμία. Οι στιγμές που περνάει μια οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι είναι απλά ανεπανάληπτες. Το ξέρετε ότι τον χειμώνα πάλι δεν θα έχουμε χρόνο. Ας το εκμεταλλευτούμε τώρα.

4. Στη μεσημεριανή σιέστα:

Είτε σας αρέσει να παραμένετε το μεσημέρι στην παραλία είτε επιστρέφετε στο κατάλυμά σας, είναι η ώρα που θέλετε να ρίξετε λίγο τους ρυθμούς. Εσείς, γιατί τα παιδιά έχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας. Πού λόγος για ύπνο; (θυμάστε πόσο καταπιεστικό ήταν και για μας το «Ησυχία τώρα, είναι μεσημέρι, κοιμηθείτε!» των δικών μας γονιών). Καθιερώστε λίγη ξεκούραση παρέα με ένα ωραίο βιβλίο. Το παιδί θα το απολαύσει, θα ηρεμήσει, θα ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Γιατί να δείτε τι γίνεται στο Facebook από τη στιγμή που έχετε ένα υπέροχο βιβλίο στα χέρια σας;

Εξαίρεση: Εάν έχετε κατεβάσει ένα πολύ ενδιαφέρον e-book, δώστε στο παιδί το τάμπλετ να το διαβάσει.

5. Στη βόλτα στα αξιοθέατα:

Στα παιδιά αρέσει πολύ να γίνονται τουρίστες, ακόμα κι αν βρίσκονται σε οικεία μέρη όπως το χωριό ή το νησί τους. Βάλτε άνετα παπούτσια και ανακαλύψτε μαζί τους μνημεία, μουσεία, πλατείες, ακόμα και τα πιο ωραία στέκια για παγωτό!

Εξαίρεση: Εάν δεν είστε γνώστες της ιστορίας του τόπου στον οποίο βρίσκεστε, πριν φύγετε από το κατάλυμά σας αφιερώστε λίγο χρόνο ψάχνοντας πληροφορίες στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ σας, πάντα μαζί με το παιδί.

6. Στο παιχνίδι με τους φίλους:

Η εικόνα των παιδιών να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο, να λερώνονται με παγωτά, να παίζουν κρυφτό και κυνηγητό στην πλατεία του χωριού υπάρχει ακόμα και σήμερα. Και είναι υπέροχη, μόνο που πλέον σε αυτή έχουν προστεθεί μερικές φατσούλες φωτισμένες από το μπλε φως των οθονών.

Για τους εφήβους, το κινητό είναι προέκταση του χεριού τους όποια εποχή του χρόνου κι αν διανύουμε. Για τα μικρότερα όμως παιδιά, όταν έχεις να γνωρίσεις τόσους νέους φίλους ή να ξαναδείς τους παλιούς, όταν έχεις να παίξεις τόσα παιχνίδια χωρίς το φόβο μην τυχόν και περάσει κανένα αυτοκίνητο, χωρίς το «Πρόσεχεεε!» της μαμάς, βρείτε μου έναν λόγο να μπει σε αυτή την εικόνα, μια οθόνη.

Εξαίρεση: Τα παιδιά αποφασίζουν να παρουσιάσουν ένα μίνι θεατρικό ή χορευτικό και χρειάζονται ένα κινητό ή τάμπλετ για τα τραγούδια και τις πρόβες τους.

Φιλική συμβουλή: Μην χάσετε καμία στιγμή των παιδιών σας τώρα κυρίως που δεν δουλεύετε, και εκείνα δεν έχουν υποχρεώσεις. Ρουφήξτε τις στιγμές, επενδύστε στο μαζί, φορτώστε με αναμνήσεις, και ζήστε τη ζωή εκτός οθόνης. Η πραγματικότητα είναι υπερβολικά υπέροχη για να κλείνεται σε πλαίσια, δεν νομίζετε;