6-12
12-15

Bullying και cyberbullying: Ομοιότητες και διαφορές

Cyber Bullying θεωρείται οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο έχει σκοπό να οδηγήσει ένα παιδί σε απόγνωση και να του δημιουργήσει φόβο σε συστηματική βάση.

Ο εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Ειδικά όταν θύματα και θύτες είναι παιδιά το Cyber Bullying μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Ο εκφοβισμός δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα ούτε είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε μόνο στο διαδίκτυο. Υπήρχε ανέκαθεν στην κοινωνία αλλά όσο εξελίσσονται τα μέσα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων τόσο εξελίσσονται και οι τρόποι που μπορεί κάποιος να πέσει θύμα εκφοβισμού.

Το κλειδί στην αποσαφήνιση του όρου cyberbullying είναι οι λέξεις «συστηματική βάση» και «έχει σκοπό» καθώς στην πράξη του διαδικτυακού εκφοβισμού υπάρχει σκοπιμότητα και διάρκεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που κάποια άτομα  αναστατώνονται από σχόλια που έγιναν για τους ίδιους στο διαδίκτυο χωρίς όμως τα σχόλια αυτά να έχουν γίνει εσκεμμένα. Αν και αυτή  η πράξη δεν εντάσσεται στον ορισμό του διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο χρήστη που το βιώνει.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του cyberbullying είναι ότι μπορεί να γίνει πολύ πιο ψυχοφθόρος από τον απλό εκφοβισμό (bullying) καθώς λόγω της χρήσης της τεχνολογίας μπορεί να συμβεί παντού και από οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να υπάρχει οπτική ή σωματική επαφή του θύτη με το θύμα.

Το κοινό είναι ανυπολόγιστα μεγάλο και το περιεχόμενο εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα: Τα μηνύματα που αποστέλλονται ηλεκτρονικά είναι δύσκολο να ελεγχθούν – μόλις ανέβουν στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η εμβέλεια του cyberbullying είναι μεγαλύτερη από αυτή του offline εκφοβισμού. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο που μπορεί να έχει ξεχαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί συχνά να ανακτηθεί ή να ανακαλυφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία και, ως εκ τούτου, θα δυσκολέψει τα θύματα να το ξεπεράσουν.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου λοιπόν μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα συνηθέστερα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα γραπτά μηνύματα, τα κοινωνικά δίκτυα, τα chat rooms, τα blogs, τα Web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Ο εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε.