6-12
12-15

Ασφαλής και Ποιοτική Πλοήγηση με Σύμμαχο το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο. Τα μέλη που απαρτίζουν το δίκτυο του INSAFE συνεργάζονται στενά για την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό  επίπεδο βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας και αλληλοεπιδρούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στο σπίτι και στο σχολείο και μεταξύ γενεών.

Τα 34 Κέντρα Ασφαλούς διαδικτύου που λειτουργούν υπό την εποπτεία του INSAFE/INHOPE  παρακολουθούν, συνεργάζονται και αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες τάσεις, επιδιώκοντας παράλληλα την ενίσχυση της εικόνας του ιστού ως χώρου μάθησης. Καταβάλλουν προσπάθειες στο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναφορά επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου και υπηρεσιών και μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ εταίρων, διωκτικών αρχών  και άλλων παραγόντων, και εργάζονται συστηματικά για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Ενωμένοι, απευθύνονται σε φορείς χάραξης πολιτικής, υπηρεσίες επιβολής της τάξης και τη βιομηχανία του Ίντερνετ για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει ένα ποιοτικότερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο και μέσω της διοργάνωσης  εκδηλώσεων και εκστρατειών όπως ο παγκόσμιος εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου επιχειρούν να αφυπνίσουν και να κινητοποιήσουν τους εμπλεκόμενους σε κάθε γωνιά της γης.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με μια ματιά

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό. Επιμορφωτικό-ενημερωτικό υλικό έχει ήδη δημιουργηθεί και συμπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου για άτομα με ειδικές ικανότητες και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ήδη διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας ένα βίντεο-οδηγός για την εξάρτηση στο διαδίκτυο που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ενώ έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά μέρος της ιστοσελίδας "star toolkit" (http://www.childnet.com/resources/star-toolkit) του Βρετανικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Χάρτης που απεικονίζει τη γεωγραφική κατανομή των πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

 

Ο ρόλος του πάνελ Νέων

 

Το πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απαρτίζεται από 27 μαθητές, διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης, από όλη την Ελλάδα και ο στόχος δημιουργίας του είναι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση ενός ποιοτικού και ασφαλούς διαδικτύου. Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση αναδείχθηκε ο προβληματισμός των νέων ανθρώπων για το αν θα λάβουν τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.

Το πάνελ Νέων έκλεψε τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών αναλύοντας ένα δύσκολο και συνάμα επίκαιρο θέμα, αυτό της αλλαγής του κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα. Σημαντική ήταν εξάλλου η παρέμβαση του πάνελ νέων και στο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού: Βιωματικά, μέσα από την κατάθεση των δικών τους εμπειριών δημιούργησαν δύο οδηγούς έναν για παιδιά - θύτες και θύματα και για τις αλλαγές που φέρνει το GDPR στη ζωή των παιδιών.

Τα μέλη του Πάνελ Νέων συμμετέχουν, ανταλλάσσουν απόψεις και λαμβάνουν κατάρτιση από εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των πάνελ νέων και των υπολοίπων κέντρων ευαισθητοποίησης που λειτουργούν υπό τον INSAFE.

Η ενεργή ενθάρρυνση του παιδιού, η παρακολούθηση και η ενεργοποίησή όλων μας θεωρείται απαραίτητη στην ανατροφή ενός υγιούς ψηφιακού πολίτη. Είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι δεκτικά στις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όλοι έχουμε το δικό μας ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ποιοτικότερου διαδικτύου για τους Ευρωπαίους πολίτες του μέλλοντος!

 

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μέσα από το annual report 2016-2017.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Για περισσότερη ενημέρωση και γενικές πληροφορίες επικοινωνήστε στο contact@saferinternet4kids.gr.