6-12
12-15

3 περιπτώσεις ακατάλληλου περιεχομένου: Τι μέτρα παίρνουμε;

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν το παιδί μας έλαβε ή έστειλε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή υποψιαζόμαστε ότι έπεσε θύμα grooming;

Είναι πολύ σημαντικό ως γονείς να μιλάμε τακτικά στα παιδιά σχετικά με τη ζωή τους στο διαδίκτυο, με το ποιους συνομιλούν και με ποιες εφαρμογές, ποιους ιστότοπους και ποια παιχνίδια ασχολούνται περισσότερο.

Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι τόσο συνηθισμένη όσο το να μιλάμε μαζί τους για την ημέρα τους στο σχολείο, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να έρχονται σε μας αν κάτι τα ενοχλήσει.

Τα πρακτικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε το παιδί μας στο διαδίκτυο μπορεί να περιλαμβάνουν την εξασφάλιση υψηλών ρυθμίσεων απορρήτου και την ενεργοποίηση των γονικών ελέγχων. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει συμβουλές και ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους πιο πρόσφατους ιστότοπους, εφαρμογές και παιχνίδια.

1. Εάν το παιδί έχει λάβει μια ακατάλληλη εικόνα:

- Καταρχάς, βεβαιώστε το ότι λέγοντάς σας τι συμβαίνει έχει κάνει το σωστό.

- Αναφέρετε το συμβάν στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline.gr ή στην Αστυνομία, και στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου στο οποίο έλαβε την εικόνα.

- Μην διαγράψετε την εικόνα - η αστυνομία μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως απόδειξη.

2. Εάν το παιδί έχει στείλει μια γυμνή ή ημίγυμνη φωτογραφία του ή έχει κληθεί να στείλει μια γυμνή εικόνα:

- Για να αφαιρέσετε τις εικόνες από το διαδίκτυο επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.safeline.gr, πατήστε το κουμπί «κάντε μια καταγγελία» και ακολουθήστε τα βήματα.

- Συζητήστε με το σχολείο του παιδιού, ώστε να γνωρίζουν την κατάσταση και να το υποστηρίξουν αν η εικόνα μοιραστεί σε άλλους μαθητές του σχολείου.

- Καλέστε την υπηρεσία βοήθειας Help-line.gr για συμβουλές: 210 6007686

3. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι θύμα αποπλάνησης:

- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει θύματα «grooming», επειδή μπορεί να αισθάνονται ότι είναι σε μια σχέση κατανόησης και αγάπης.

- Προσέξτε για μια αλλαγή στη συμπεριφορά. Κάποια παιδιά ενδέχεται να αποσυρθούν αν τους ζητηθεί να κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσουν, ενώ άλλα μπορεί να αισθάνονται πιο σίγουρα αν λαμβάνουν φιλοφρονήσεις και αγάπη από έναν online groomer. Για παράδειγμα, μπορεί ξαφνικά να γίνουν πιο μυστικοπαθή για τις συσκευές τους.

- Εάν ο groomer είναι κάποιος που ξέρει αυτοπροσώπως, το παιδί μπορεί να λαμβάνει ανεξήγητα δώρα – όπως μία συσκευή τηλεφώνου κ.λπ.

- Το πιο σημαντικό είναι, εάν το παιδί έχει δει κάτι που είναι επιβλαβές ή νομίζει ότι έχει δει κάποιον να κάνει κάτι ακατάλληλο, να έρθει σε σας και να μπορεί να σας εμπιστευθεί.

- Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει υποστεί εκφοβισμό από κάποιον συμμαθητή του στο σχολείο ή ότι έχει έρθει αντιμέτωπο με διαδικτυακά ακατάλληλο περιεχόμενο που του έδειξε συμμαθητής του, το καθήκον σας είναι να ειδοποιήσετε το σχολείο, το οποίο θα το συζητήσει στη συνέχεια με τους γονείς του παιδιού.

- Αν το ακατάλληλο περιεχόμενο προέρχεται από κάποιον ξένο στο διαδίκτυο, εξηγήστε με ειλικρίνεια στο παιδί σας ότι πρέπει να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης από τις συνομιλίες τους στο διαδίκτυο και να εξετάσετε την προσκόμισή τους στην Aστυνομία.