12-15

Δεν «ταΐζουμε» τα trolls

Οι όροι trolls και trolling είναι κάτι που ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς σημαίνουν;

Με λίγα λόγια, το trolling είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας ανώνυμος χρήστης παρενοχλεί, εκφοβίζει ή απλά πειράζει άλλους χρήστες online για να διασκεδάσει. Προκειμένου να το επιτύχει ποστάρει εμπρηστικά σχόλια, όχι απαραίτητα για να κάνει bullying ή να πληγώσει άλλους, αλλά απλά για να παρακολουθήσει τις αντιδράσεις τους.

Τα trolls, όπως ονομάζονται τα άτομα του είδους, ψυχαγωγούνται κατ' αυτόν τον τρόπο. Όταν μάλιστα τεθούν προ των ευθυνών τους για τη συμπεριφορά τους, συχνά θα ισχυριστούν πως όλα αυτά έγιναν για «πλάκα».

Ενίοτε, το trolling και το cyberbullying καταλήγουν να είναι το ίδιο και το αυτό, αν και στην πραγματικότητα διαφοροποιούνται. Οι cyberbullies στοχεύουν κάποιο άτομο και του επιτίθενται διαρκώς, ενώ τα trolls ρίχνουν τα βέλη τους όπου και σε όποιους μπορούν.

Πώς θα προστατευτούμε από τα trolls;

  • Αγνοούμε τα troll. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην απαντάνε σε άσχημα, ανώριμα ή προσβλητικά σχόλια μιας και αυτό προσφέρει στα trolls την προσοχή την οποία εξαρχής επιζητούν.
  • Μπλοκάρουμε τα troll. Λέμε στα παιδιά να μπλοκάρουν τα άτομα αυτά, και εφόσον εμφανιστούν με άλλο λογαριασμό και όνομα, να τα αναγνωρίσουν και να τα μπλοκάρουν ξανά.
  • Αναφέρουμε τα trolls στους διαχειριστές του site και εφόσον εμφανιστούν ξανά κάτω από άλλο όνομα, τα αναφέρουμε και πάλι.
  • Στην περίπτωση που το trolling συνεχίζεται, μπορεί να θεωρηθεί και ως cyberbullying. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναζητήσουμε βοήθεια από τους διαχειριστές ακόμα και από τις αρχές, προκειμένου να απομακρύνουμε προσβλητικά online σχόλια και υλικό.
  • Αν παρατηρήσουμε έντονη παρουσία trolling, μπορούμε να προστατεύσουμε το παιδί μας επικοινωνώντας με την υπηρεσία social media στην οποία λαμβάνει χώρα το trolling. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, οι υπηρεσίες social media είναι υποχρεωμένες να «κατεβάσουν» οποιασδήποτε μορφής υλικό, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία του cyberbullying. Για το σκοπό αυτό όλα τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν και δυνατότητα αναφοράς (report) στο site τους.
  • Μοιραζόμαστε το πρόβλημα. Εφόσον καταλάβουμε πως το troll επηρεάζει, στεναχωρεί ή εκνευρίζει το παιδί, το συζητάμε μαζί του και του υπενθυμίζουμε πως το πρόβλημα και η ευθύνη δεν βαραίνει αυτό σε καμία περίπτωση, αλλά το ίδιο το troll.
  • Προστατεύουμε τους φίλους από τα trolls. Εφόσον κάποιο troll ενοχλεί τους φίλους των παιδιών μας, τους λέμε να αγνοήσουν, να μπλοκάρουν ή να αναφέρουν τη δραστηριότητα. Εφόσον μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνούμε με την οικογένειά τους και τους ενθαρρύνουμε να αναζητήσουν βοήθεια.
  • Σημειώνουμε τέλος ότι τα πειράγματα μεταξύ φίλων αρκετές φορές αναφέρονται ως trolls (ή τρολιές), αλλά εφόσον κινούνται στο πλαίσιο της φιλικής πλάκας δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην κατηγορία του πραγματικού trolling.
Οι cyberbullies στοχεύουν κάποιο άτομο και του επιτίθενται διαρκώς, ενώ τα trolls ρίχνουν τα βέλη τους όπου και σε όποιους μπορούν.

Η πρότασή μας:

Νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety 

Εξελιγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet και τα social media.